WOLF #1
Writer: Ales Kot
Artist: Matt Taylor
Image Comics
Μια συνηθισμένη τακτική στην δημιουργία φανταστικών κόσμων είναι το “anything goes”, κατά την οποία ο δημιουργός διαλέγει μια γνωστή για τους αναγνώστες κατηγορία χαρακτήρων και αρχετύπων, κυρίως από την μυθολογία και το folklore, και χτίζει την ιστορία του γύρω τους. Το είδαμε με τους χαρακτήρες των παραμυθιών στο FABLES, με λογοτεχνικούς χαρακτήρες στο THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN, με τους ελληνικούς μύθους του GREEK STREET και πιο πρόσφατα στους rock-star θεούς του THE WICKED+THE DIVINE. Παρόλο που η ιδέα έχει, ως επί το πλείστον, “καεί”, ο Ales Kot επιχειρεί να καταπιαστεί ξανά μαζί της, παρουσιάζοντάς μας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν με τους Μύθους.
Οι Μύθοι είναι εμπνευσμένοι από διάφορα πλάσματα που έχει γεννήσει κατά καιρούς η ανθρώπινη φαντασία. Στον κόσμο του WOLF, μπορεί κανείς να συναντήσει από βρικόλακες και λυκανθρώπους μέχρι πλάσματα της Μυθολογίας Κθούλου, που συνυπάρχουν με τους απλούς ανθρώπους σε (σχετική) μυστικότητα.
Ξεκίνησα, λοιπόν, να διαβάζω το Wolf με κάποιον δισταγμό και με βασικό μου κίνητρο το εντυπωσιακό του εξώφυλλο, με έναν φλεγόμενο άνθρωπο που περπατά στους δρόμους του Los Angeles, ενώ ακόμη περισσότερες φλόγες είναι εμφανείς στο βάθος. Τελικά όμως, αυτό που με κράτησε δεν ήταν το εξώφυλλο.
Στο κέντρο της πλοκής, ο Kot τοποθετεί τον Antoine Wolfe, γνωστό και ως Wolf. Ο Antoine είναι αθάνατος, paranormal investigator, βετεράνος και Αφροαμερικανός, με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Ειδικά όσον αφορά τα δύο τελευταία, ο Ales Kot δεν έχει κρύψει ότι προσπαθεί συνειδητά να θίγει σοβαρά και φλέγοντα θέματα στις ιστορίες του, αναφέροντας ότι το WOLF του δίνει αφορμή να μιλήσει, μεταξύ αρκετών άλλων, για τον ρατσισμό, αλλά και το σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ. Ευγενής προσπάθεια και φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι αναγνώστες θέλουν από τα comics τους κάτι παραπάνω από σκέτη πλοκή. Αλλά πρέπει να αναφέρω και τον φόβο μου μήπως το έργο του καταλήξει παραπάνω ηθικοπλαστικό απ’ όσο πρέπει, υιοθετώντας τη λογική του “με ποιο θέμα θα ασχοληθούμε αυτό το μήνα”.
Μέχρι τώρα, όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, μιας και αυτό που κρατά τον αναγνώστη στο WOLF είναι η ιστορία. Στις 60 σελίδες του πρώτου τεύχους, πέρα από τον Antoine, ο Kot τοποθετεί στην “σκακιέρα” του ένα ενδιαφέρον cast από δευτερεύοντες χαρακτήρες γύρω από τον πρωταγωνιστή μας, με ενδιαφέροντα παραδείγματα τον Freddie Cthonic, έναν Μεγάλο Παλαιό που δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι του, αλλά και μια κοπέλα που ίσως και να είναι προορισμένη να φέρει το τέλος του κόσμου. Η πλοκή παρουσιάζεται με τρόπο ικανοποιητικά περίπλοκο, χωρίς κουραστικό exposition, ενώ προσωπικά χρειάστηκα και μία δεύτερη ανάγνωση για να βεβαιωθώ ότι δεν έχω χάσει κάτι σημαντικό.
Η εικονογράφηση του Matt Taylor ήταν ιδανική για τα επιρρεπή σε γραφιστικά artworks μάτια μου και δένει αρκετά καλά με τον urban fantasy/neo-noir κόσμο της ιστορίας.
Συνοψίζοντας λοιπόν, το WOLF καταφέρνει να μετατρέψει μία φαινομενικά κουρασμένη ιδέα σε κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον. Πρόκειται για το πρώτο τεύχος, οπότε δεν θέλω να υπερβάλλω σχετικά με την ποιότητά του (ή να κάνω τραβηγμένες προβλέψεις, όπως, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να εξελιχθεί στο “next big thing” του είδους, τώρα που το FABLES σιγά-σιγά μας αποχαιρετά), αλλά σίγουρα ήταν αρκετά καλό ώστε να με κάνει να περιμένω με συγκρατημένο ενθουσιασμό τη συνέχεια.