FASTER THAN LIGHT #1
Writers: Brian Haberlin, Skip Brittenman
Artist: Brian Haberlin
Image Comics
Στο κοντινό μέλλον, το ταξίδι με την ταχύτητα του φωτός είναι πλέον εφικτό, χάρη στην ευφυΐα του Saul Fredricks. Η προσωπικότητα του είναι παντού, μιας και παρουσιάζεται ως ο νέος Einstein της εποχής του και, χάρη σε αυτόν, μια διαστημική αποστολή για το διαστημόπλοιο IGS Discovery ξεκινά, προκειμένου να ανακαλυφθούν τα μυστικά του διαστήματος. Ο Saul, όμως, κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό. Δεν είναι η ιδιοφυία που όλοι πιστεύουν. Είναι ο πρώτος που κατάφερε επιτυχώς να μεταφράσει ένα σήμα που λάβαμε την δεκαετία του ’40 από το μακρινό διάστημα. Αυτό το μήνυμα περιείχε όλη την γνώση για την τεχνολογία ενός εξελιγμένου εξωγήινου πολιτισμού, καθώς όμως και μια προειδοποίηση….
Αρκετά ενδιαφέρουσα και μυστηριώδης ιστορία, δε συμφωνείτε; Για πάμε, όμως, να δούμε τι έχει υλοποιήσει στην πράξη ο Haberlin με τον Brittenman στο πρώτο τεύχος του FASTER THAN LIGHT.
Η υπόθεση του comic ξεκινά να ξετυλίγεται αργά-αργά, χωρίς να παρατηρείται κάτι συνταρακτικό. Δυστυχώς, ο Haberlin αναλώνεται στο να κάνει built up τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, δημιουργώντας μια αργή εισαγωγή, χωρίς να εκμεταλλεύεται την ιδέα του comic στο έπακρο. Σαφώς και το “σωστό χτίσιμο” χαρακτήρων προσφέρει μια ωραία ιστορία, αλλά ο Haberlin εισάγει παρά πολλά, πολύ νωρίς με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται ο αναγνώστης από την κεντρική ιδέα του FASTER THAN LIGHT. Μόνο στις τελευταίες σελίδες μοιάζει να μετακινείται από την “έκθεση” στην “εξερεύνηση”, δίνοντας ελπίδες για τα τεύχη που έπονται να έρθουν.
Από καλλιτεχνικής άποψης, με μια πρώτη ματιά, τα χρώματα του Geirrod Van Dyke έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ πετυχημένα, δημιουργώντας μια αρκετά πειστική φουτουριστική ατμόσφαιρα, χρωματίζοντας καλαίσθητα τις αχανείς εκτάσεις του διαστήματος και τους χώρους του IGS Discovery. Ωστόσο, ο Haberlin φαίνεται να απολαμβάνει περισσότερο να σχεδιάζει διαστημόπλοια παρά χαρακτήρες, μιας και αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι οι απεικονίσεις των χαρακτήρων είναι αρκετά κοινότυπες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ομορφιά. Ορισμένοι χαρακτήρες από αυτούς δείχνουν αρκετά δύσκαμπτοι και φειδωλοί ως προς τις εκφράσεις του προσώπου τους, αφού τις περισσότερες φορές μοιάζουν με ανέκφραστες μαριονέτες. Σε γενικές γραμμές, το όλο feeling που βγάζει το FASTER THAN LIGHT θυμίζει έντονα τα comics ALIENS της Dark Horse της δεκαετίας του ’90 από πολλές απόψεις, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί μειονέκτημα.
Συνοπτικά, το πρώτο comic της σειράς είναι αργό και λίγο άχαρο στον σχεδιασμό, αλλά διέπεται από μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει δυνατότητες να προσφέρει στους αναγνώστες επικές στιγμές. Αν οι δημιουργοί Brian Haberlin και Skip Brittenman το χειριστούν σωστά, πολύ πιθανόν να μιλάμε για μια ιστορία που οι λάτρεις του sci-fi θα αγαπήσουν.