A MONTH IN COVERS (September 2015)
Ένας χρόνος πέρασε από τότε που αυτή εδώ η στήλη έκανε την πρεμιέρα της. Ένας χρόνος γεμάτος εξώφυλλα που έντυσαν τα αγαπημένα μας comics, ανάμεσα τους και κάποια που δε διαβάσαμε ποτέ. Απλά τα θαυμάσαμε, συζητήσαμε για κάποια εξ αυτών και ανακαλύψαμε νέους καλλιτέχνες. Για να γίνω και λίγο κλισέ, θέλω να ευχαριστήσω για την ανταπόκριση που δείχνετε στη στήλη, είτε είναι εδώ είτε στο Facebook ή ακόμα καλύτερα από κοντά. Στο τέλος της στήλης, θα βρείτε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά, για αυτούς που κρατάνε σκορ και όχι μόνο. Πάμε να ξεκινήσουμε τη δεύτερη χρονιά, με τις παρακάτω επιλογές.
1602 WITCH HUNTER ANGELA #3
Artist: Stephanie Hans
Marvel Comics
Η Stephanie Hans, στην τρίτη της παρουσία στην στήλη, διοχετεύει το ύφος των κλασικών πινάκων ζωγραφικής. Αναπαριστά την Rogue ως Αρχάγγελο Μιχαήλ και της δίνει την συνήθη στάση του, αυτή που ετοιμάζεται να πατάξει το κακό. Οι θέσεις όμως είναι ανεστραμμένες, καθώς ο άγγελος Angela βρίσκεται από κάτω και τα διαβρωμένα φτερά της Rogue ίσως να δείχνουν ότι αυτή είναι ο δαίμονας.
8HOUSE #3
Artist: Xurxo G. Penalta
Image Comics
Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις νεότερους καλλιτέχνες να επηρεάζονται ή ακόμα και να μιμούνται το στιλ του δασκάλου Moebius. Εδώ, ο νεόφερτος καλλιτέχνης Xurxo G. Penalta, που επισήμως μπαίνει στη λίστα των artists to watch for στο μέλλον, διοχετεύει την υπερλεπτομερή αισθητική, αλλά και την χρωματική παλέτα που χρησιμοποιούσε ο Moebius. Ό,τι αποτελεί tribute έργο γίνεται φανερότερο όταν ανακαλύπτεις το είδος των πουλιών που κάθονται στην πύλη, σήμα κατατεθέν του μεγάλου Γάλλου δημιουργού.
ALIENS/VAMPIRELLA #1
Artist: Gabriel Hardman
Dynamite Entertainment/Dark Horse Comics
Έχω μια αποστροφή στα crossover διαφόρων properties που συνήθως ακούγονται ή/και είναι γελοία, όπως για παράδειγμα ARCHIE VS PREDATOR ή STAR TREK/X-MEN. Εφόσον, όμως, κοιτάμε μόνο τα εξώφυλλα, παραμερίζουμε το ιλαρό του τίτλου ALIENS/VAMPIRELLA, χάρη στο πολύ όμορφο σχέδιο του Gabriel Hardman. Πετυχαίνει, θεωρώ, να συνδυάσει και να σεβαστεί και τα δύο properties, προσφέροντας μια σωστή ατμόσφαιρα.
ANGEL & FAITH: SEASON 10 #18
Artist: Scott Fischer
Dark Horse Comics
Η δουλειά που κάνει ο Scott Fischer πολλούς μήνες τώρα στα εξώφυλλα του ANGEL & FAITH δεν έχει περάσει απαρατήρητη, απλά έτυχε να μην καταφέρει ποτέ του να περάσει στην τελική δεκάδα, μέχρι σήμερα. Ένα έργο που μοιάζει να έχει δουλευτεί με δύο διαφορετικές τεχνικές, αυτή της Drusilla με την υπέροχη στάση και βλέμμα και αυτή των υπνωτισμένων αντρών που την κρατούν. Η Drusilla επιδεικνύει τα ματωμένα της νύχια, φανερώνοντας ένα από τα όπλα της.
COLDER: TOSS THE BONES #1
Artist: Juan Ferreyra
Dark Horse Comics
Ο φρικτός – με την καλή έννοια – Juan Ferreyra, μας δίνει ένα ακόμα εφιάλτη τυπωμένο σε χαρτί. Η γκριμάτσα που όλοι κάποτε κάναμε ως παιδιά, τραβιέται μερικά εκατοστά παραπάνω, αποκαλύπτωντας τη σάρκα που κρύβεται από κάτω, αλλά και την άρρωστη φαντασία του καλλιτέχνη. Και, σα να μην έφτανε αυτό, αντιλαμβάνεσαι ότι η κοροϊδευτική γλώσσα του Nible Jack είναι ένα σαλιγκάρι. Αηδία!
DARK TOWER, THE DRAWING OF THE THREE: LADY OF SHADOWS
Artist: Nimit Malavia
Marvel Comics
Η σειρά, βασισμένη στα ομώνυμα βιβλία του Stephen King, μας συνηθίζει στα συμβολιστικά και ατμοσφαιρικά εξώφυλλα. Με τη πρώτη ματιά, το σχέδιο θυμίζει το ψυχολογικό rorscharch test, μια εσκεμμένη επιλογή, θαρρώ, του καλλιτέχνη, καθώς η εικονιζόμενη είναι η Odetta/ Detta, μια διχοτομημένη προσωπικότητα των βιβλίων. Η χαρακτήρας έχασε τα πόδια της από διερχόμενο τρένο, εξού και οι ράγες που βλέπουμε να δίνουν βάθος στο εξώφυλλο.
DETECTIVE COMICS #44
Artist: Francis Manapul
DC Comics
Η πόλη, οι κάτοικοι της, οι εχθροί της, όλοι στα ανοικτά χέρια του Σκοτεινού Ιππότη. Το εκτυφλωτικό κόκκινο διαχέεται στο στήθος του Batman, σχηματίζοντας την νυχτερίδα-σύμβολο του ήρωα και αυτό με την σειρά του σχηματίζει τον ουρανό της Gotham. Λειτουργικό και εμβληματικό.
O-DYC #7
Artist: Christian Ward
Image Comics
Ας βγάλουμε το προφανές από τη μέση… location, location, location! Τέτοια χρήση του logo μιας εταιρείας δε θυμάμαι να έχω ξαναδεί, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα θρασύ, έξυπνο, αλλά ταυτόχρονα στα όρια του φαιδρού εγχείρημα. Σε ένα comic που λέει την Οδύσσεια του Ομήρου με gender swapped ρόλους και ψυχεδελικό artwork, ο εικονιζόμενος, ντυμένος με σαδομαζοχιστική στολή και φίμωτρο-πιπίλα, δεν είναι άλλος απο την αρσενική εκδοχή της Ωραίας Ελένης – aka “He of Troy”.
RASPUTIN #9
Artist: Riley Rossmo
Image Comics
Το δυνατό σημείο αυτού του εξώφυλλου είναι η σφοδρότητα και ο Riley Rossmo το επιτυγχάνει εξαίσια. Ο τρόπος με τον οποιό σφυροκοπεί το καρφί στο κεφάλι του πλάσματος/ανθρώπου και η φρενίτιδα στην έκφραση του κάνουν το παραπάνω ολοφάνερο. Οι μυστικιστικές δυνάμεις που θεωρητικά κατείχε ο Rasputin γίνονται πιστευτές με το χέρι του να έχει αρπάξει με ορμή τα σώψυχα του θύματος.
SANDMAN: OVERTURE #6 (Variant)
Artist: James Jean
DC Comics (Vertigo)
Ο εκπληκτικός James Jean υπογράφει το variant εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της σειράς, και μπορώ να πω με σιγουριά ότι μας είχε λείψει η αισθητική και η ομορφιά του σχεδίου του, από εποχής FABLES. Με γραμμές που προσδίδουν ένα εφέ καπνού, πετυγχάνει μια απαράμιλλης ομορφιάς ρευστότητα που δένει τα στοιχεία του θέματος με τον τίτλο της σειράς. Ένα από τα καλύτερα της χρονιάς!
Στατιστικολαγνεία
Στον χρόνο που μας πέρασε, είδαμε συνολικά 120 εξώφυλλα. Συνέλεξα από αυτά τα εξώφυλλα κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά αλλά και τους “νικητές” που σημείωσαν τις περισσότερες συμμετοχές.
Από τους καλλιτέχνες, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Greg Tocchini είχε συνολικά τις περισσότερες συμμετοχές, που ήταν πέντε. Ακολουθούν οι Mike Del Mundo και Emma Rios με τέσσερις παρουσίες και από τρεις είχαν οι Phil Noto, Jenny Frison, J.H. Williams III και Jae Lee.
Περνώντας στους τίτλους comics, προφανώς νικητής είναι το LOW με πέντε εξώφυλλα και ακολουθεί το SANDMAN: OVERTURE με τέσσερα (αν και ισοφάρισε με τη σημερινή στήλη). BLACK WIDOW, BUCKY BARNES: THE WINTER SOLDIER, HEXED και IVAR TIMEWALKER ακολουθούν με τρία.
Στο κομμάτι των εταιρειών, την πρωτιά μοιράζονται Image και Marvel με 29 συμμετοχές, αν και θα μπορούσαμε να στέψουμε νικήτρια την Image, καθώς ένα entry της Marvel είναι του Icon imprint. Ακολουθεί η DC με 22, δέκα εκ των οποίων τα οφείλει στην Vertigo, και η Dark Horse με 9 συμμετοχές.
Συνολικά, η στήλη έχει φιλοξενήσει 18 διαφορετικές εταιρείες και 88 διαφορετικούς καλλιτέχνες. Αυτό το τελευταίο με εκπλήσει αρκετά, καθώς σημαίνει ότι, κάθε μήνα, το 75% των καλιτεχνών ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι.
Τέλος, περνάμε στα πιο περίεργα στατιστικά, όπως το γεγονός ότι 2 στα 10 εξώφυλλα κάθε μήνα έχουν αίμα, όπλα ή τέρατα. Οι νεκροκεφαλές συναντιούνται μια φορά κάθε 10 εξώφυλλα, ενώ, περιέργως, τα zombie και τα βαμπίρ, που είναι θεωρητικά πιο δημοφιλή, μόνο δύο και μια φορά, αντιστοίχως, σε ολόκληρο τον χρόνο.
Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη χρονιά. Τα λέμε σε ένα μήνα.