Comicdom Files: 20th Century Boys
Ιστορία
To 1969, μια παρέα πιτσιρικάδων κατασκευάζει ένα μυστικό αρχηγείο. Σε αυτό, απομονώνονται και ζουν τις φαντασιώσεις τους, γράφοντας για το μέλλον – για το πώς μια ομάδα θα σχεδιάσει την καταστροφή του κόσμου και πώς οι ίδιοι θα τους σταματήσουν και θα γίνουν οι σωτήρες του.
Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Kenji, ένα από τα μέλη της παρέας που μόλις παράτησε την αποτυχημένη καριέρα του ως μουσικός, διαπιστώνει πως μια ομάδα έχει κλέψει, όχι μόνο το σύμβολο των σχεδίων των παιδικών του χρόνων, αλλά και τα σχέδια καταστροφής που ο ίδιος και η παρέα του φαντασιώνονταν πως θα σταματήσουν! Ηγέτης αυτής της ομάδας είναι μια μυστηριώδης φυσιογνωμία, ο Friend, ο οποίος ξέρει πολλά για το παρελθόν των ηρώων μας και πιθανότατα αποτελούσε μέλος της παρέας τους στο δημοτικό.
Τα καταστροφικά σχέδια της ομάδας των Friends θα ευοδωθούν, αργά ή γρήγορα, και οι ήρωές μας θα βρεθούν σε ένα δυστοπικό μέλλον, ακόμη χειρότερο από αυτό που φαντάζονταν στα παιδικά τους παιχνίδια. Ωστόσο, η αντίσταση είναι η μόνη λύση – τουλάχιστον για όσους έχουν απομείνει ζωντανοί.
Τι Μας Άρεσε
Η μοναδική ένταση στην ατμόσφαιρα των δουλειών του Naoki Urasawa δεν είναι απλά εμφανής στο 20th CENTURY BOYS – είναι το στοιχείο που οδηγεί ολόκληρη την ιστορία, ακόμη και σε κομμάτια της που φροντίζουν να αποτελέσουν διάλειμμα και να ρίξουν λίγο τους τόνους. Ειδικά στα flashbacks στο 1969 και έπειτα, κάθε παιδική περιπέτεια δένει άρρηκτα με μελλοντικές εξελίξεις και ο αναγνώστης αναγκάζεται να κρατήσει ανοιχτά τα μάτια του, για να μη χάσει τίποτα. Και, μιλώντας για flashbacks και (σεναριακά) ταξίδια στο χρόνο, δε μπορώ παρά να χαρακτηρίσω το χρονικό εύρος της ιστορίας τίποτε άλλο παρά επικό. Το 20th CENTURY BOYS ξεκινά στο 1969, ταξιδεύει στα τέλη της δεκαετίας του ’90, επανέρχεται στο 2014 και ολοκληρώνεται το 2018! Κάθε εποχή έχει το δικό της plot και τους δικούς της πρωταγωνιστές, οι οποίοι είτε είναι νέοι, είτε γερασμένες εκδοχές του βασικού cast.
Βέβαια, με ένα αρκετά μεγάλο cast και με ταξίδια μπρος και πίσω στο χρόνο, το 20th CENTURY BOYS θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί… σκορποχώρι, μια απελπισμένη προσπάθεια για τον Urasawa να δέσει όλα όσα έχει σκεφτεί σε μια σπονδυλωτή (φαινομενικά) ιστορία. Το καλύτερο στοιχείο του manga, όμως, είναι το γεγονός ότι δένει τα πάντα, τόσο ικανοποιητικά και τόσο οργανικά, που αποτελεί ένα μοναδικό παζλ μυστηρίου, δράσης, αλλά και σχεδόν ζωντανών χαρακτήρων.
Τι Μας Ενόχλησε
Όλα αυτά τα plots και subplots, βέβαια, σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων χαρακτήρων και το characterization νέων και παλιών, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την τελική λύτρωση. Και μπορεί εγώ να διάβασα τους 24 τόμους (τους 22 του 20th CENTURY BOYS και τους δύο του 21st CENTURY BOYS) μονορούφι (ευχαριστώ Athens Comics Library!), αλλά δεν θα μπορούσα να ζήσω με την περιέργεια και την αγωνία μου να χτυπούν κόκκινο για οχτώ χρόνια! Ναι, είμαι ανυπόμονος, το ξέρω…
Στα σοβαρά παράπονα, τώρα. Το παρακάτω, πρώτα απ’ όλα, αποτελεί σημαντικό spoiler, οπότε, αν δεν έχετε διαβάσει το 20th CENTURY BOYS, συνεχίζετε με δικό σας ρίσκο σε αυτή την παράγραφο. Μα είναι δυνατόν να μην έχει πεθάνει τελικά κανείς στα αλήθεια;! Δεν μπορώ να πω, χαιρόμουν ιδιαίτερα κάθε φορά που κάποιος από τους χαρακτήρες που θεωρούσαμε νεκρούς έκανε την επανεμφάνισή του, αλλά κάθε τέτοια επανεμφάνιση λειτουργούσε παράλληλα στο να αφαιρεί λίγη σημασία από προηγούμενα γεγονότα. Και ναι, καλώς έμεινε ζωντανό το βασικό cast χαρακτήρων, αλλά, αν το σκεφτείτε, ο μόνος που πέθανε στα αλήθεια ήταν αυτός που θα πέθαινε ούτως ή άλλως από καρκίνο: ο Mon-chan.
Συνολική Εκτίμηση
Σε μια τόσο ογκώδη και φιλόδοξη δουλειά, κάθε αναγνώστης μπορεί να συγκεντρώσει τα δικά του παράπονα, βέβαια. Δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τους πάντες και καλά θα κάνεις να μην το προσπαθήσεις καν. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Urasawa στο 20th CENTURY BOYS. Έδωσε σάρκα και οστά σε μια εξαιρετικά φιλόδοξη ιστορία και κατάφερε να την αφηγηθεί με τέτοιο τρόπο που ξεχνάς τη μεγαλειότητα του εγχειρήματος, χάρη σε πολύ καλά δομημένους χαρακτήρες και την αφήγηση καθημερινών και μη γεγονότων – πολλές φορές, το μόνο που στεκόταν ανάμεσα σε μια slice of life και larger than life σκηνή, ήταν απλά ένα panel.
Το 20th CENTURY BOYS, λοιπόν, είναι μια larger than life ιστορία που ο Urasawa μας αφηγείται μέσα από ανθρώπινες καταστάσεις και άκρως συνηθισμένους χαρακτήρες. Αυτό θα ήταν αρκετό, από μόνο του, για να φέρει αυτό το manga στη θέση που βρίσκεται σήμερα, ακόμη κι αν απουσίαζε το έντονο μυστήριο, οι απρόσμενες αποκαλύψεις, τα συνεχή twists και οι καλοσχεδιασμένες σκηνές δράσης.
Παράλληλες Προτάσεις
Η προφανής επιλογή είναι το MONSTER, πάλι από την πένα του Naoki Urasawa. Και σε αυτή την περίπτωση, το μυστήριο και η αγωνία βρίσκονται σε βασανιστικά ύψη, με την ιστορία να εκτείνεται σε βάθος χρόνων. Kαι, αν δε χορτάσετε με αυτά τα δύο τον Urasawa, μπορείτε να δοκιμάσετε και το αρκετά διαφορετικό PLUTO.
Αν οι συνομωσίες και το δυστοπικό μέλλον είναι η αδυναμία σας, όμως, έχετε κάποιες επιλογές και στα δυτικά comics. To SMOKE (και το sequel ASHES), των Alex de Campi και Igor Kordey, πραγματεύεται επίσης την άνοδο στην εξουσία μιας φασιστικής ομάδας με φιλικό αρχικά πρόσωπο. To FAKER, των Mike Carey και Jock, από την άλλη, μιλά για μια παρέα, στην οποία ένα μέλος της δεν είναι αυτό που φαίνεται. Και στο THE BUNKER, των Joshua Hale Fialkov και Joe Infurnari, μια παρέα εφήβων ξεθάβει μια time capsule από το μέλλον και διαπιστώνει πως θα γίνει υπεύθυνη για την καταστροφή του κόσμου!