Daredevil Season 2
Η πρώτη σεζόν του DAREDEVIL, και ταυτόχρονα πρώτη τηλεοπτική μεταφορά χαρακτήρων της Marvel στο Netflix, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Οι κριτικοί τη λάτρεψαν, το κοινό την αγάπησε και δημιούργησε μια σκοτεινή “γωνιά” στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, η οποία θα ήταν αφιερωμένη σε πιο street level χαρακτήρες. H συνεργασία των δύο εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα και μια σειρά με πρωταγωνίστρια την Jessica Jones (και περιμένουμε σειρές για τους Luke Cage και Iron Fist, πριν συνεργαστούν όλοι αυτοί ως Defenders στο αντίστοιχο mini-series), η οποία αποδείχτηκε εξίσου επιτυχημένη με την αντίστοιχη του Daredevil. To επόμενο στοίχημα ήταν να παραδώσουν μια δεύτερη σεζόν, η οποία αρχικά κιόλας δεν υπήρχε στον σχεδιασμό. Κατάφεραν να το κερδίσουν; Συνεχίστε την ανάγνωση για να το ανακαλύψετε.
Έχουν περάσει μερικοί μήνες μετά την πρώτη σεζόν. Ο Matt Murdock προστατεύει την γειτονιά του, το Hell’s Kitchen, ως ο vigilante Daredevil, ενώ προσπαθεί να ισορροπήσει τις υποχρεώσεις της μυστικής του ταυτότητας με αυτές της δημόσιάς του, στην οποία διατηρεί δικηγορικό γραφείο με τον κολλητό του, Foggy Nelson. Και, ενώ διάφοροι κακοποιοί προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό που άφησε η σύλληψη του Wilson Fisk στον εγκληματικό κόσμο πριν από μερικούς μήνες, κάνει τη δυναμική του εμφάνιση ένας νέος vigilante, τον οποίον τα ΜΜΕ αποκαλούν Punisher. Σε αντίθεση όμως με τον Daredevil, ο Punisher δε δέρνει απλά τους εγκληματίες, αλλά τους εκτελεί.
Τα προβλήματα, όμως, δεν τελειώνουν εκεί για τον κερατοφόρο ήρωα μας, καθώς μια επικίνδυνη φιγούρα από το παρελθόν του κάνει την αναπάντεχη εμφάνιση της – η Elektra. Και το δικηγορικό γραφείο των δύο φίλων βρίσκεται σε διαμάχη με την εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Γίνεται γρήγορα ξεκάθαρο ότι η δεύτερη σεζόν της σειράς είναι πολύ πιο φιλόδοξη και ανοίγει πολλά περισσότερα μέτωπα σε πολλές κατευθύνσεις, προσπαθώντας, άλλες φορές με αρκετή επιτυχία και άλλες φορές με λιγότερη, να συνδυάσει τα διάφορα storylines.
Τα πρώτα τέσσερα επεισόδια είναι αφιερωμένα σχεδόν αποκλειστικά στην ιστορία του Punisher. Τον βλέπουμε να συγκρούεται με τον Red, όπως αποκαλεί τον πρωταγωνιστή, μαθαίνουμε το origin του και γινόμαστε μάρτυρες του πόσο τρομακτικός μπορεί να γίνει. Ο Jon Bernthal παραδίδει μια θαυμάσια ερμηνεία ως Frank Castle, που σε συνδυασμό με το εξαιρετικό characterization του χαρακτήρα, σε ορισμένες στιγμές ίσως και να πείσει ότι η φιλοσοφία του Punisher είναι σωστή.
Η Elektra της Elodie Yung είναι σαγηνευτική, μυστηριώδης και συνεχώς κρύβει τα πραγματικά της κίνητρα από τον Matt. Η χημεία της με τον Charlie Cox είναι ενδιαφέρουσα, καθώς ο Matt ενίοτε βγάζει μια άλλη πλευρά του εαυτού του μαζί της, ακόμα και αν δε θέλει να το παραδεχτεί. Μετά το προσωρινό τέλος της ιστορίας του Punisher (ή, για την ακρίβεια, μετά το τέλος της πρώτης φάσης του storyline του), στο προσκήνιο μπαίνει η Elektra, η οποία χρειάζεται την βοήθεια του Matt, για να ξεμπλέξει με κάποιες προσωπικές υποθέσεις της εταιρείας της (φαινομενικά). Όσοι γνωρίζουν την μυθολογία του Daredevil, μπορούν να φανταστούν σε γενικές γραμμές πού οδηγεί η εισαγωγή της αντιηρωίδας.
Στους υπόλοιπους τομείς, η σειρά παραμένει στα ίδια απίθανα επίπεδα του πρώτου κύκλου και αρκετές φορές τα ξεπερνά. Οι ερμηνείες των υπολοίπων γνώριμων πρωταγωνιστών παραμένουν έξοχες ως επί το πλείστον, οι χορογραφίες των μαχών είναι βελτιωμένες – μάλιστα, κυλούν ακόμα καλύτερα παραμένοντας βίαιες και συναρπαστικές και ξεπερνώντας ακόμα και την μάχη του διαδρόμου στο δεύτερο επεισόδιο του πρώτου κύκλου που είχε κάνει αίσθηση.
Σε αντίθεση με πέρσι, που η πλοκή έκλεισε ουσιαστικά με happy ending, τα πράγματα είναι διαφορετικά φέτος. Storylines τελειώνουν με cliffhanger, μπαίνουν τα θεμέλια για spin-off σειρές και αλλάζει τελείως το status quo ορισμένων χαρακτήρων. Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων αποφάσεων από πλευράς των συγγραφέων θα τα δούμε ή σε μια πιθανή τρίτη σεζόν ή στη σειρά των Defenders – ή ακόμα και σε μία από τις άλλες σειρές του Netflix.
Και, ενώ η πρώτη σεζόν του DAREDEVIL ήταν πιο μαζεμένη και είχε πιο ξεκάθαρες υποχρεώσεις (να μας εξοικειώσει με τον κόσμο του ήρωα, το cast και να μας δείξει την μεταμόρφωσή του στον ομώνυμο υπερήρωα από έναν απλό vigilante), εδώ είναι που μας δείχνουν πραγματικά το πού μπορεί να φτάσει η σειρά. Χρησιμοποιεί σωστά πολλά θέματα και στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά του Man Without Fear, όπως οι ενοχές που βιώνει, το μέχρι πού μπορεί να φτάσει για την απόδοση της δικαιοσύνης και το πόσο υποκριτικό είναι που ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και η απουσία μιας κύριας villain φιγούρας. Η τελευταία τους δίνει την ευκαιρία να παίξουν και να τροποποιήσουν λίγο τα πράγματα, απόφαση που θα ξενίσει όσους ήθελαν έναν villain αντίστοιχο του Fisk.