It's A Bird
Ιστορία
Ο πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον συγγραφέα, αντιμετωπίζει μια κρίση, σαν αυτές που κάθε συνηθισμένος άνθρωπος, καθημερινά, πρέπει να διευθετήσει. Όλα ξεκινούν από την αδυναμία του να ανταποκριθεί στη νέα επαγγελματική πρόταση: να γράψει σενάρια για τις ιστορίες του Superman. Την ίδια στιγμή, η μυστηριώδης εξαφάνιση του πατέρα του, σε συνδυασμό με το άγχος και τις φοβίες που αντιμετωπίζει αναφορικά με την εκφυλιστική κληρονομική ασθένεια, γνωστή ως “νόσος του Huntington”, τον οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο συγκρούσεων με κοντινά και οικεία του πρόσωπα, συχνά για λάθος λόγους.
Ένα περιστατικό της παιδικής ηλικίας είναι εκείνο που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, αλλά και την αιτία της παράξενης συμπεριφοράς του. Τη νύχτα που η γιαγιά του πρωταγωνιστή, η οποία έπασχε από τη νόσο του Huntington, πέθανε, ο πατέρας του του χάρισε ένα τεύχος του κρυπτονιανού ήρωα, για να τον κρατήσει απασχολημένο στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου. Στην άσχημη παιδική εμπειρία, ήρθε να προστεθεί, στη συνέχεια, η κρυψίνοια της οικογένειας σχετικά με τη φύση της ασθένειας. Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν ο ίδιος να αισθάνεται αποστροφή προς τον άνθρωπο από ατσάλι και η πρόταση να εργαστεί πάνω στη μυθολογία του, να πυροδοτήσει μια σειρά από απρόβλεπτες αντιδράσεις, αλλά και ένα ταξίδι αυτογνωσίας.
Τι Μας Άρεσε
Το σενάριο του Steve Seagle είναι πραγματικά αριστουργηματικά δομημένο. Δεδομένου ότι το εν λόγω έργο είναι μια εσωτερική και αυτογνωσιακή αναζήτηση, γυρνώντας τις σελίδες, ακολουθούμε τις σκέψεις του πρωταγωνιστή αναφορικά με τον Superman και το σύμπαν του, ως μια αντανάκλαση της δικής μας, λιγότερο φανταχτερής πραγματικότητας. Οι καθημερινοί μας προβληματισμοί έρχονται σε αντιπαραβολή με τη ζωή του υπερανθρώπου των comics, για να καταλήξουμε, τελικά, στο συμπέρασμα, ότι κάθε ένας από εμάς είναι, λίγο έως πολύ, ένας πραγματικός Superman, ένας “εξωγήινος” μέσα στην ίδια του την κοινωνία, με διάφορες κάθε φορά “υπερδυνάμεις” και κρυφή ταυτότητα, ακόμη και με προσωπικό fortress of solitude. Αξιοσημείωτη είναι η ορθολογική ανάπτυξη αυτής της αλληλουχίας σκέψεων, η οποία, ξεκινώντας από την απόλυτα αρνητική θέση, μας οδηγεί σταδιακά στην αποδοχή μιας διαφορετικής προσέγγισης. Επιχειρείται μια αξιόλογη ερμηνεία των συμβολισμών του μύθου του ανθρώπου από ατσάλι, που, τελικά, απογυμνώνει τον Κρυπτονιανό από τη θεϊκή του υπόσταση και, εν τέλει, τον φέρνει στα μέτρα του μέσου ανθρώπου, ώστε κάθε ένας να μπορεί να ταυτιστεί μαζί του.
Το εικαστικό μέρος, φιλοτεχνημένο από τον Teddy Kristiansen, είναι εξαιρετικό, με τις εικόνες να αποτυπώνουν ιδανικά τη δυναμική του κειμένου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η δουλειά του Kristiansen σε αυτό το comic του χάρισε το βραβείο Eisner. Η αλήθεια είναι ότι οι εικόνες μοιάζουν περισσότερο με πίνακες ζωγραφικής και ξεφεύγουν από το κλασικό μοτίβο. Επιπροσθέτως, οι συμβολικές παραπομπές, όπως, για παράδειγμα, το κόκκινο κασκόλ του πρωταγωνιστή, που ανεμίζει με ίδιο τρόπο με την κάπα του Superman, προσδίδουν μια ευχάριστη νότα στο όχι τόσο ανάλαφρο κείμενο.
Τι Μας Ενόχλησε
Δεν αισθάνθηκα πραγματικά ενοχλημένος από κάτι στο έργο. Ενδεχομένως να μπορούσε να έχει διαφορετικό φινάλε, αλλά όχι ότι το υπάρχον με ενοχλεί. Στην πραγματικότητα, απλά γεμίζω δύο αράδες, για να μην αφήσω κενό το συγκεκριμένο σημείο.
Συνολική Εκτίμηση
Η αυτοβιογραφική διήγηση του Seagle για τη σχέση του ίδιου με τον άνθρωπο από ατσάλι, είναι ταυτόχρονα μια αναφορά σε ό,τι ο Superman και ο μύθος του συμβολίζουν. Συνακόλουθα, όταν γυρίσουμε και την τελευταία σελίδα, συνειδητοποιούμε ότι, τελικά, το συγκεκριμένο έργο είναι η αυτοκριτική ενός σύγχρονου ανθρώπου, δηλαδή μια προσπάθεια αυτοψυχανάλυσης. Παρά το ξεκάθαρα προσωπικό ύφος, όμως, το comic αγγίζει άμεσα τον αναγνώστη, καθώς ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας απευθύνεται, κατά περίπτωση, σε λογική και συναίσθημα, ενώ, στην πραγματικότητα, κάθε σκέψη ή διαπίστωση του πρωταγωνιστή, θα μπορούσε άνετα να ανήκει στον κάθενα.
Την ίδια στιγμή, το σχέδιο σε καλεί να χαθείς σε συνειρμούς, ενώ παράλληλα τίθενται φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως η έννοια της εξουσίας και της δικαιοσύνης – μάλιστα ο ίδιος ο Νίτσε επιστρατεύεται, προκειμένου να παρουσιαστεί η ιδέα του υπεράνθρωπου. Η φαινομενικά μοναχική εμβάθυνση σε μια προσωπική κρίση, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα μικρό εγχειρίδιο υπαρξισμού, μετουσιώνοντας το έργο από μια καλοειπωμένη ιστορία, σε μια εικονογραφημένη φιλοσοφική περιήγηση. Ένα comic με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης!
Παράλληλες Προτάσεις
Το δίδυμο των δημιουργών συνεργάστηκε και στο αξιόλογο HOUSE OF SECRETS, ενώ αξίζει να δείτε τη δουλειά του Steve Seagle στο AMERICAN VIRGIN. Αφού αναφερθήκαμε σε comic για τον Superman χωρίς αυτόν, αναζητήστε το SUPERMAN: SECRET IDENTITY, του Kurt Busiek. Η ενδιαφέρουσα superhero ιστορία, ενός Clark Kent από το Κάνσας, αλλά όχι του γνωστού μας κρυπτονιανού, είναι ένα comic για έναν Superman στον πραγματικό κόσμο.
Αναφορικά με τα αυτοβιογραφικά comics, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη παράλληλη πρόταση από το AMERICAN SPLENDOR του Harvey Pekar και την ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά, με τον Paul Giamati στο ρόλο του Pekar. Καθώς μιλήσαμε για την εσωτερική αναζήτηση και τους συμβολισμούς του ανθρώπου από ατσάλι, το βιβλίο της Πατρίτσιας Γερακοπούλου, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ (εκδόσεις Πολύτροπον), είναι μια ενδιαφέρουσα ψυχολογική προσέγγιση στην ανάγνωση υπερηρωικών comics.
Τέλος και επειδή αναφέρεται μέσα στο IT’S A BIRD, αν έχετε διάθεση, ερευνήστε τη φιλοσοφία του Νίτσε για τον Υπεράνθρωπο. Η θεωρία είναι διάχυτη σε όλο το έργο του, όμως, στο ΕΤΣΙ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ, υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος της.