The Wicked + The Divine 1831
Κάθε ενενήντα χρόνια, δώδεκα θεοί ενσαρκώνονται σε νέους ανθρώπους. Λατρεύονται, μισούνται και μέσα σε δύο χρόνια, πεθαίνουν. Εξαιρώντας τα γεγονότα του παρόντος, η προτελευταία φορά που εμφανίστηκαν ήταν το 1831…
Εν τω μεταξύ, στον δικό μας, βαρετό κόσμο, τον Μάιο του 1816, μια παρέα αποτελούμενη από τον Λόρδο Βύρωνα, τον συγγραφέα Polidori, τον ποιητή Shelley και τη γυναίκα του, Mary, κάνουν διακοπές στη βίλα Diodati, στη λίμνη της Γενεύης. Για να διασκεδάσουν την ανία τους, ο καθένας από αυτούς γράφει μια “ιστορία τρόμου”. Προϊόν αυτής της ενασχόλησηςν είναι το πρωτοποριακό και κλασσικό έργο λογοτεχνίας που γνωρίζουμε σήμερα ως FRANKENSTEIN.
Αυτό το πραγματικό γεγονός “παντρεύει” ο Kieron Gillen, με τη μυθολογία του THE WICKED + THE DIVINE για να φτιάξει ένα ποιητικό one-shot, ονόματι 1831. Στην ίδια βίλα στη Γενεύη, βρίσκονται οι τελευταίοι θεοί της παρούσας εμφάνισης: Lucifer, Inanna, Woden και Morrigan. Παρεμπιπτόντως, όλοι τους έχουν τα αντίθετα φύλα από τις σύγχρονες ενσαρκώσεις τους. Συναντιούνται να μιλήσουν για τις λίγες εβδομάδες ζωής που τους απομένουν, τη δύναμη και την αθανασία, και να αφηγηθούν ιστορίες τρόμου. Κάποια στιγμή, η Ananke φέρνει στον Lucifer το χέρι του πρόσφατα θανόντα Hades, και οι τέσσερις θεοί προσπαθούν να τον αναστήσουν, να δημιουργήσουν κάτι που θα νικήσει το θάνατο.
Η ιστορία αυτή, πέρα από τη λειτουργία της ως ιντερλούδιο σε σημείο καμπής της κανονικής σειράς (με το τεύχος #22), λειτουργεί ως σχόλιο και αποτίμηση της ουσίας και φιλοσοφίας του THE WICKED + THE DIVINE. Νέοι άνθρωποι που γίνονται θεοί. Η δύναμη που έρχεται, μαζί με τη δόξα και τη διαρκή σκιά του θανάτου. Το κόστος όλων αυτών και οι ανίερες συμφωνίες για την αποτροπή της μοίρας. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους μπροστά στο επερχόμενο τέλος. Οι γυναίκες προσπαθούν, με την τεκνοποιία, να νικήσουν το θάνατο, να φτιάξουν κάτι που “θα συνεχίσει πολύ μετά αφού οι ίδιες έχουν χαθεί”. Όλοι να απομυζούν κάθε σταγόνα ζωής μέσω της ηδονής και όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα απλό, αλλά απίστευτης λυρικότητας κείμενο. Το 1831 είναι ένα μικρό αριστούργημα, που περιέχει το απόσταγμα της φιλοσοφίας της σειράς.
Το σχέδιο της Stephanie Hans είναι εντυπωσιακό. Με σκοτεινά χρώματα και μοιάζοντας ζωγραφιστό, κάνει ταιριαστή αντίθεση με το artwork της κανονικής σειράς. Η Hans σχεδιάζει άψογα τους χαρακτήρες και τις εκφράσεις τους, αλλά το δυνατό σημείο της είναι η ατμόσφαιρα. Νομίζεις ότι είσαι εκεί, ανάμεσά τους, στη βροχερή Γενεύη του 19ου Αιώνα.
Το THE WICKED + THE DIVINE 1831 δεν έχει, προς το παρόν, κάποια σημαντική σύνδεση με το κανονικό storyline. Ωστόσο, η ομορφιά του σεναρίου και του σχεδίου, το κάνουν όχι μόνο σημαντική προσθήκη στους fans του επαναλαμβανόμενου δωδεκάθεου, αλλά και ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, ακόμα και για άσχετους με τη σειρά.