Cosmic Odyssey
Ιστορία
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η DC περνούσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της. Από το JUSTICE LEAGUE INTERNATIONAL των Giffen/DeMatteis μέχρι το DOOM PATROL του Grant Morrison και το SANDMAN του Neil Gaiman, γίνεται φανερό πως η εταιρεία συνεχώς διεύρυνε τους ορίζοντες της, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει μερικά εκπληκτικά πράγματα. Την ίδια εποχή, ο Jim Starlin έγραφε το ΒΑΤΜΑΝ. Το μήνα, λοιπόν, που ξεκίνησε το DEATH IN THE FAMILY, θα ξεκινούσε να κυκλοφορεί και μία άλλη σειρά. Και το όνομα αυτής, COSMIC ODYSSEY.
Εδώ ο Starlin θα συνεργαστεί με ένα από τα τότε ανερχόμενα ονόματα της βιομηχανίας, τον Mike Mignola. Οι δυο τους θα μας παραδώσουν μία ιστορία, που χωρίζεται σε τέσσερα τεύχη των 48 σελίδων, όπου ο Darkseid συμμαχεί με τους New Gods για να αντιμετωπίσουν την ζωντανή Anti-Life Equation. Για να πετύχουν τον στόχο τους, θα στρατολογήσουν τους Superman, Martian Manhunter, Starfire, Batman, Green Lantern και τον Jason Blood. Στα comics επίσης εμφανίζονται ο Adam Strange, ο Forager και άλλοι. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να σταματήσουν το σχέδιο της Anti-Life Equation να καταστρέψει το γαλαξία στοχεύοντας τους πλανήτες Rann, Thanagar, Xanshi και, φυσικά, τη Γη.
Τι Μας Άρεσε
Η πρώτη απάντηση που έρχεται κατευθείαν στο μυαλό είναι το σχέδιο. Ο Mignola παραδίδει εξαιρετικά καλοσχεδιασμένες εικόνες που αιχμαλωτίζουν την προσοχή του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα. Μέσα από τη συνολική απεικόνιση και κυρίως από τις λεπτομέρειες που μπορεί να εντοπίσει κανείς στο artwork, γίνεται φανερό πως μιλάμε για έναν εντυπωσιακό σχεδιαστή. Και αν είστε από αυτούς που βρίσκετε έτσι κι αλλιώς κάπως Kirbικό το σχέδιο του Mignola, πρέπει να δείτε την απεικόνιση των New Gods και του Darkseid για να αντιληφθείτε το μέγεθος της επιρροής του “Βασιλιά”.
Παράλληλα, ο Steve Oliff κάνει “παπάδες” και αποδεικνύει εδώ γιατί έχει κερδίσει τόσα βραβεία, καθώς το σχέδιο αναδεικνύεται τέλεια μέσα από την εξαιρετικά μελετημένη χρήση των χρωμάτων. Πέρα όμως από το οπτικό κομμάτι, η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, ενώ εδώ εμπεριέχονται μερικές δυνατές στιγμές, όπως οι διαφορές των ηρώων της Γης με τους New Gods, η δυναμική της σχέση του Highfather με τον Darkseid, η θυσία ενός ήρωα, καθώς και μια απόφαση του John Stewart, η οποία για χρόνια θα στοιχειώσει τον ήρωα. Τέλος, στα θετικά του comic προστίθεται και η συμμετοχή του κορυφαίου letterer John Workman.
Τι Μας Ενόχλησε
Παρότι το COSMIC ODYSSEY βρισκεται πάνω από το μέσο όρο διάφορων comics που μπορεί να έχετε διαβάσει κατά καιρούς, σίγουρα χάνει στο κομμάτι του σεναρίου. Και αυτό, γιατί o Starlin ξεκινά από μια μέτρια ιδέα (της ζωντανής Anti-Life Equation), για να μας πει μια ιστορία που ώρες-ώρες μοιάζει κάπως βεβιασμένη και υπερβολική, ενώ οι διάλογοι είναι ανά στιγμές κάπως πρόχειροι και out of character. Παράλληλα, έχω την αίσθηση ότι, ενώ ξεκινάει δυνατά, κάπου στα μισά κάνει κοιλιά. Μάλλον αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα τέσσερα 48σέλιδα τεύχη είναι κάπως υπερβολικά, καθώς η ιστορία θα μπορούσε να χωρέσει, χωρίς σπουδαίες απώλειες, περίπου στα μισά.
Συνολική Εκτίμηση
Σίγουρα δεν πρόκειται για την κορυφαία δουλειά του Jim Starlin και πιθανόν η όλη ιδέα να είχε ταιριάξει καλύτερα μέσα στο σύμπαν της Marvel, αλλά από την άλλη σίγουρα δεν πρόκειται για ένα μέτριο limited series. Ένα βασικό πρόβλημα του COSMIC ODYSSEY είναι πως, ενώ σε μεγάλο βαθμό μοιάζει με φόρο τιμής στον Kirby, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο Kirbικό όσο θα ήθελε. Από την άλλη, βέβαια, η ιστορία συγκεντρώνει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ομάδα ηρώων, επαναφέρει τους New Gods στο προσκήνιο και τους βάζει να συμμαχούν με τον Darkseid, έχει δυνατές σκηνές μάχης, αφήνει χώρο στους χαρακτήρες – αποφεύγοντας να “καεί” από το μεγάλο roster που εμφανίζεται – και, όπως ήδη ανέφερα, συναρπάζει χάρη στην οπτική πανδαισία του διδύμου Mignola-Oliff.
Παράλληλες Προτάσεις
Θεωρώ δεδομένο ότι έχετε διαβάσει τo FOURTH WORLD SAGA του Jack Kirby. Αν όχι, τότε πραγματικά δεν χρειάζεστε κάποια άλλη πρόταση. Φυσικά, είναι γεγονός ότι ο Starlin έχει γράψει μερικά από τα πιο διάσημα comics του για λογαριασμό της Marvel. Συνεπώς, το INFINITY GAUNTLET, καθώς και το DEATH OF CAPTAIN MARVEL, είναι οι προφανείς επιλογές. Από την άλλη, το WORLD OF KRYPTON του 1987 είναι ένα εξαιρετικό δείγμα των δυνατοτήτων του Mike Mignola, την ίδια περίπου περίοδο. Τέλος, για μια πραγματικά επική ιστορία που διαδραματίζεται στο διαγαλαξιακό σύμπαν της DC, θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στο εξαιρετικό LEGION OF SUPERHEROES: THE GREAT DARKNESS SAGA.