Secret Empire #1
Εδώ και έναν χρόνο περίπου, το κοινό της Marvel έχει διχαστεί ως προς την επιλογή του Nick Spencer, και κατ’ επέκταση της εκδοτικής, να κάνει τον Captain America, πράκτορα (αρχής γενομένης από το STEVE ROGERS: CAPTAIN AMERICA #1) και πλέον αρχηγό της Hydra. Κάποιοι πιστεύουν ότι υπάγεται σε ένα γενικότερο κλίμα αλλαγής ή/και παρακμής του Marvel Universe, όπως και στην περίπτωση των Iron Man και Thor Odinson, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αντανάκλαση του σημερινού πολιτικού προσκηνίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι η μεταστροφή αυτή του ήρωα, όχι μόνο άντεξε περισσότερο από αυτό που πολλοί νομίζαμε, αλλά αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο για το νέο event της εταιρίας, SECRET EMPIRE.
Στο πρώτο τεύχος της σειράς, βλέπουμε τα αποτελέσματα του προλόγου SECRET EMPIRE #0 και την εξέλιξη μέσα από αυτά. Με ένα μεγάλο ποσοστό ηρώων αποκλεισμένων από τον πλανήτη και τη Νέα Υόρκη παγιδευμένη στη Σκοτεινή Διάσταση, η Hydra κατέλαβε τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε διάστημα μερικών μηνών κατάφερε να εισβάλλει σε όλες τις δομές της χώρας, διαστρεβλώνοντας την ιστορία και την κουλτούρα της. Το Ανώτατο Συμβούλιο έχει αναλάβει την διακυβέρνηση και ο Steve Rogers έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα. Και, ενώ υπάρχουν ακόμη μέλη του υπερηρωικού προσκηνίου, που αντιστέκονται στο νέο καθεστώς, τα σοβαρά προβλήματα, όπως και σε κάθε αυτοκρατορία (pun intended!), προκύπτουν εκ των έσω, με τον Captain να παίρνει δύο αποφάσεις που θα αλλάξουν την πορεία του event καθοριστικά.
Εξ αρχής, το SECRET EMPIRE φαίνεται να διαφέρει από τα πρόσφατα Marvel events. Τόσο η ανούσια δράση όσο και το προβλέψιμο σενάριο, λείπουν από το comic, με τον Nick Spencer να ετοιμάζει έναν δυστοπικό κόσμο, ιδιαίτερα περίπλοκο, καλοσχεδιασμένο και τρομακτικό. Κυρίως, όμως, ο συγγραφέας δίνει έμφαση στους χαρακτήρες, κεντρικούς και μη. Όσο και να έχει αλλάξει ο Steve, έχει κρατήσει όλες τις αναμνήσεις του και συνεχώς αμφιταλαντεύεται, προσπαθώντας να διατηρήσει έναν κώδικα ηθικής, ενώ παράλληλα θέλει να αποδείξει την αξία του ως supreme leader. Ειδικά οι συζητήσεις με τον Rick Jones και την Sharon Carter, σκιαγραφούν την εσωτερική διαμάχη του χαρακτήρα, σε συνδυασμό με τις αντιθετικές “villain” σκηνές. Ακόμα και οι ήρωες της αντίστασης παρέχουν στιγμές με δράμα, συναίσθημα, αλλά και χιούμορ, που δείχνει την λεπτομέρεια με την οποία χτίστηκε η πλοκή του πρώτου τεύχους. Ο βασικός φόβος μου για το σεναριακό μέλλον του SECRET EMPIRE, όμως, έγκειται στο Cosmic Cube, του οποίου η ύπαρξη και αναφορά προμηνύει μια εύκολη λύση και επαναφορά ενός προηγούμενου status quo.
Το βασικό στοιχείο, που δεν έχει τόσο περιθώριο για αμφισβήτηση, είναι το εξαιρετικό σχέδιο του Steve McNiven. Όπως και στις άλλες δουλειές του, ο ρεαλισμός στα πρόσωπα και η πολυεπίπεδη απόδοση ακόμη και των μικρότερων αντικειμένων δίνουν πνοή ακόμη και στα πιο αδιάφορα panels. Παρά την εμπειρία του καλλιτέχνη με εντυπωσιακές σκηνές μάχης, είναι η εκφραστικότητα και η αντανάκλαση του ψυχισμού των πρωταγωνιστών που επιτρέπει στο artwork να ξεχωρίζει σε αυτό το τεύχος.
Το SECRET EMPIRE #1 θέτει γρήγορα αλλά και έξυπνα το θέμα της σειράς, καθώς εισάγει τον αναγνώστη σε μια διαφορετική πραγματικότητα, χωρίς να έχει δείξει, ευτυχώς, όλα τα… χαρτιά του.