X-Men: God Loves, Man Kills
Ιστορία
To 1982 οι Chris Claremont και Brent Anderson δημιούργησαν το πρώτο graphic novel των X-MEN. Η πρώτη ιστορία που δεν εκδόθηκε σε συνέχειες και τεύχη, αλλά ολοκληρωμένη σε έναν τόμο. Τι καλύτερο λοιπόν από το να αναφέρεται στη διαχρονική κεντρική ιδέα των Χ-ΜΕΝ, τη διαφορετικότητα.
Σε έναν κόσμο που τους φοβάται και τους εχθρεύεται, οι X-MEN έχουν να αντιμετωπίσουν μια ισχυρή απειλή απέναντι στην οποία, οι υπερδυνάμεις τους είναι άχρηστες. Μια ομάδα Χριστιανών φονταμενταλιστών, υπό την καθοδήγηση του ηγέτη της, πάστορα Stryker, επιδίδεται σε μια σταυροφορία κατά των μεταλλαγμένων. Κυνηγούν και δολοφονούν μεταλλαγμένους ενώ εξαπολύουν και μεγάλη θρησκευτική προπαγάνδα εναντίον τους. Οι Χ-ΜΕΝ βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο Stryker κρατά αιχμάλωτο τον Professor Xavier, τη Storm και τον Cyclops. Τα εναπομείναντα μέλη της ομάδας βρίσκουν έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Magneto. Καλούνται να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό.
Τι Μας Άρεσε
Ας ξεκινήσουμε από τα εικαστικά. Το σχέδιο του Anderson είναι εξαιρετικό. Κινηματογραφική απόδοση του σεναρίου με άριστη επιλογή στα χρώματα και τις εκφράσεις.
Αυτό όμως, που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις σε αυτό το comic είναι το σενάριο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όταν μιλάμε για τη δουλειά του Claremont στους Χ-ΜΕΝ, δε χρειάζεται να εξηγούμε και πολλά. Εδώ, ο δημιουργός πήρε την κεντρική ιδέα και έπαιξε με τους χαρακτήρες. Έμπλεξε τις έννοιες και έσπασε τα φράγματα ηθικής και συμπεριφοράς. Magneto και Xavier ανταλλάσσουν θέσεις, ο ημιπαράφρονας πάστορας παίζει τον ρόλο του villain και οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν το ρόλο του χορού αρχαίας τραγωδίας.
Αν και τα plot twists και οι διάφορες ανατροπές ή η τεχνική της αφήγησης είναι πολύ υψηλού επιπέδου, δεν είναι τα στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστό το έργο. Η έμφαση στους χαρακτήρες και τους διαλόγους, που χαρίζουν την ιδιαίτερη εσωτερικότητα των ηρώων, είναι το ατού του graphic novel. Το GOD LOVES, MAN KILLS αν και υπερηρωικό comic, δεν εστιάζει στις σώμα με σώμα μάχες των πρωταγωνιστών, αλλά στην επιχειρηματολογία υπέρ των θέσεων που υποστηρίζουν. Θυμίζει τη δομή ενός κλασικού αρχαιοελληνικού δράματος, με λίγη επί σκηνής δράση, αλλά πλούσια αντιπαράθεση στο πνευματικό πεδίο.
Ένα ακόμα σημείο που αξίζει να σταθεί κανείς, είναι το γεγονός ότι, παρ’ ότι το έργο εκδόθηκε το 1983 και ακολουθεί τα βασικά γεγονότα του status των X-MEN, όπως ποιοι χαρακτήρες ήταν τα τρέχοντα μέλη κλπ, δεν εντάσσεται κατ’ ανάγκη σε κάποιο continuity. Είναι ένα stand alone έργο, το οποίο διαβάζεται από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να κατέχει διδακτορικό στην πολυδαίδαλη ιστορία των μεταλλαγμένων της Marvel.
Τι Μας Ενόχλησε
Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας ενοχλήσει σε αυτό το comic είναι ότι είναι αφόρητα ρεαλιστικό, παραμένοντας επίκαιρο, 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.
Συνολική Εκτίμηση
Το GOD LOVES, MAN KILLS είναι ένα εμβληματικό comic. Είναι τόσο περιεκτικό και ουσιώδες που, συμπυκνώνει μέσα στις σελίδες του, τον μισό και πλέον, αιώνα ιστορίας των X-MEN, παραμένοντας επίκαιρο 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Είναι έργο διαχρονικό. Διαβάζοντάς το σήμερα, διαπιστώνει κανείς τη στασιμότητα ή την εξαιρετικά αργή εξέλιξη της κοινωνίας σε θέματα δικαιωμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται ο θρησκευτικός φανατισμός προς ικανοποίηση τω στρεβλών ατομικών επιθυμιών, σε συνδυασμό με τον τίτλο, δείχνει την αυστηρά κριτική διάθεση των δημιουργών στην θρησκευτική ιδεοληψία, την οποία εξισώνει με σαφείς και ευθείες αναφορές, με τον ναζισμό.
Το GOD LOVES, MAN KILLS εκφράζει τον πυρήνα των εννοιών που οδήγησαν τοn Stan Lee και Jack Kirby να μας ξεδιπλώσουν για πρώτη φορά τον μύθο των Χ-ΜΕΝ το 1963. Πέραν όμως αυτού, δεν θυμίζει καμία άλλη σχετική ή αντίστοιχη ιστορία. Εδώ οι ήρωες έχουν υπόσταση, δείχνουν πλέον να κατανοούν τη μοίρα τους και να αποδέχονται το ρόλο τους, διαμορφώνονται και αποκτούν στοιχεία που αποκρυσταλλώνουν τους χαρακτήρες τους, τους οποίους στη συνέχεια πολλοί δημιουργοί θα σεβαστούν. Εν ολίγοις, αν έπρεπε να εξηγήσω σε κάποιον τι ακριβώς είναι οι Χ-MEN αυτό θα ήταν το comic που θα του πρότεινα να διαβάσει.
Παράλληλες Προτάσεις
Προφανέστατα όλο το έργο του Claremont στους Χ-ΜΕΝ με έμφαση στις κλασικές ιστορίες DARK PHOENIX SAGA, DAYS OF FUTURE PAST, INFERNO.
Πάνω στα θέματα μεταχείρισης μειονοτήτων το αξεπέραστο MAUS του Art Spiegelmann και το πρόσφατο STRANGE FRUIT των J.G. Jones και Μark Waid