Ο Superman, Οι Watchmen Και Το Νέο DC Universe
Ήταν ένα ήσυχο καλοκαιρινό απόγευμα στην αυλή της Athens Comics Library, όπου βρισκόμουν μαζί με το Δημήτρη. Η κουβέντα έφτασε στο (τότε) πρόσφατο DC UNIVERSE: REBIRTH (για το οποίο είχα κάνει και το review του Comicdom). Αφού συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ καλό, αρχίσαμε να κάνουμε εικασίες για το τι θα αλλάξει στο DC Universe, αν θα ακυρωθεί πλήρως το New 52, και γενικά κάναμε προβλέψεις για τα επόμενα βήματα της DC…
Κάθε Τέλος Και Μια Καινούρια Αρχή
Ένα κομμάτι στο οποίο σταθήκαμε, ήταν η θέση του Superman σε όλο αυτό το σκηνικό (είναι άλλωστε ο αγαπημένος μας ήρωας). Η αλήθεια είναι ότι τα comics του Superman ήταν από τα χειρότερα κομμάτια του New 52. Και να σκεφτεί κανείς ότι μία από τις μεγάλες αλλαγές που θα επέφερε το New 52, ήταν ότι ο Superman θα αποκαθίστατο ως ο πρώτος υπερήρωας του DC Universe. Βλέπετε, στο post-Crisis DCU, η Justice Society of America ήταν μέρος του μοναδικού και ενιαίου – πλέον – σύμπαντος, κάτι που σημαίνει πως είχε προηγηθεί. Αυτό ήταν και ένα από τα πράγματα που με ενοχλούσε (αν και αντιλαμβανόμουν, φυσικά, την αναγκαιότητά του). Το γεγονός, δηλαδή, ότι, βάσει ιστοριών, δεν ξεκίνησαν όλα από τον Superman.
Οι ιστορίες του Superman στο New 52 απογοήτευσαν, αυτό, όμως, συνέβη και με τον ίδιο τον χαρακτήρα. Και εκεί παραδέχομαι και μία πολύ άστοχη (όπως αποδείχθηκε) εκτίμηση που είχα. Πίστευα ότι το να εμφανίσουν τους ήρωες νεότερους, θα έδινε έναν άνεμο φρεσκάδας. Στην περίπτωση του Man of Tomorrow, τουλάχιστον, αυτό δεν συνέβη. Ο νεαρός Clark/Superman δεν με έπεισε, σε καμία περίπτωση, και κατέληξα ότι ο ιδανικός Superman θα πρέπει να είναι στο περίπου 35άρης. Πιο κοντά στην ωριμότητα, παρά στην εφηβεία. Γενικά, ο New 52 Superman ήταν χάλια.
Όμως, το βασικότερο πρόβλημα δεν ήταν αυτό. Το βασικότερο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι ο Superman είχε χάσει πλέον την πρωτοκαθεδρία στο πάνθεον της DC. Για να γίνει, όμως, πιο κατανοητό αυτό, θα πρέπει να πάμε λίγο πίσω.
Το Πιο Λαμπρό Αστέρι
Η διαχρονική εμπορική επιτυχία του Man of Steel, δεν έχει σύγκριση στον κόσμο των comics και ανταγωνίζεται στα ίσα οποιοδήποτε franchise της pop κουλτούρας. Η επιτυχία αυτή ξέφυγε γρήγορα από τις σελίδες των comics και επεκτάθηκε στον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το merchandising και – σχεδόν – ό,τι άλλο βάζει ο νους. Φυσικά, αυτό σήμαινε ότι ο Superman υπήρξε το No. 1 όνομα στη DC. Ακόμη και στο σήμα της εκδοτικής, υπήρχε για δεκαετίες το όνομά του.
Για μένα, η αποθέωση του “τι εστί Superman” για τον κόσμο των comics, είναι το εξώφυλλο του τέταρτου τεύχους της σειράς JLA/AVENGERS, η οποία έφερε δίπλα-δίπλα τους ήρωες των δύο σημαντικότερων εκδοτικών. Στα τρία πρώτα τεύχη, τα καταπληκτικά εξώφυλλα του George Perez καταλάμβανε πληθώρα ηρώων και από τα δύο σύμπαντα. Στο τελευταίο τεύχος, όμως, στην τελική μάχη, στέκεται μόνο μία φιγούρα. Είναι ο Superman, κρατώντας το σφυρί του Thor και την ασπίδα του Captain America. Σκεφτείτε το. Από τους χιλιάδες ήρωες της DC και της Marvel, ξεχωρίζει ένας και μοναδικός.
Τα τελευταία χρόνια, με απαρχή τις ταινίες του Tim Burton και την τότε Bat-Mania, ο Batman έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία τον Superman. Παρ’ όλα αυτά, στα comics, ο ρόλος του Superman ήταν πάντα ο κεντρικός. Όταν θα εμφανιζόταν η Justice League, όλοι περίμεναν να μιλήσει πρώτος ο Superman. Τί άλλαξε, λοιπόν;
Πιστεύω πως η τεράστια απήχηση των ταινιών του Nolan, σε συνδυασμό με το αρκετά πεσμένο επίπεδο της δημοφιλίας του Superman, αλλά και των comics του, μας οδήγησαν στο να έχουμε τον Batman πρώτο βιολί στη DC, όχι μόνο εμπορικά (που ήταν ήδη), αλλά και σε επίπεδο ιστοριών. Έτσι, στην καινούργια Justice League, όλα περνούν από τα χέρια του Batman, που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και είναι – εμφανώς – η ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας, με τους υπόλοιπους (και τον ίδιο τον Superman) να περιμένουν από τον Dark Knight να τους πει τα μυστικά της νίκης. Και στα άλλα media, όμως, παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Μια ματιά στους στα animation (τις ταινίες LEGO, ή το πρόσφατο JUSTICE LEAGUE ACTION, για παράδειγμα) αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι ο Batman είναι το αδιασμφισβητητο αφεντικό.
Στην πραγματικότητα, φτάσαμε σε μια κατάσταση, όπου τα υπόλοιπα media επηρεάζουν το source material. Μια αντιστροφή, δηλαδή, της μέχρι τώρα πορείας, λογική – σε έναν βαθμό – αν σκεφτούμε ότι τα comics αποτελούν όλο και μικρότερο κομμάτι για τη DC και τη Marvel (όπου το φαινόμενο έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις).
Και όμως, από το πουθενά, ξαφνικά, ο Superman βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του DCU. Πώς συνέβη αυτό;
Superman Returns
Το CONVERGENCE ήταν ένα γιγαντιαίο και, εν πολλοίς, ανούσιο event του 2015, που έμπλεξε όλα τα timelines του DCU. Είχε, όμως, ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Οι pre-Flashpoint Clark, Lois και ο γιος τους Jonathan (που είχαν στο μεταξύ αποκτήσει) αποκαλύφθηκε ότι ζούσαν, πλέον, κρυφά στο New 52 Universe! Αν και, στην αρχή, λίγοι έδωσαν την πρέπουσα σημασία, οι εξελίξεις ήταν κατακλυσμιαίες, αφού ο Superman του New 52 πέθανε και το γεγονός αυτό οδήγησε κατευθείαν στο DC UNIVERSE: REBIRTH. Πλέον, ο Superman που είχαμε ήταν ο “αυθεντικός”.
Τα γεγονότα του Rebirth δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση. Η ουσία είναι ότι ο Dr. Manhattan άλλαξε (δεν ξέρουμε ακόμα πότε, πώς, ή γιατί) το DC Universe και “έκλεψε” δέκα χρόνια από τους ήρωές μας, τους οποίους έκανε πιο αδύναμους. Αυτό που επίσης καταλαβαίνουμε, είναι ότι στο κέντρο όλων αυτών των εξελίξεων, βρίσκεται ο Superman. Ναι, ο Wally West παίζει σημαντικό ρόλο, το ίδιο και οι Batman και Barry Allen (όπως είδαμε και στο πρόσφατο “The Button”). Όμως, ο Superman, που συνδέει – ουσιαστικά – όλο το timeline, είναι το κλειδί του μυστηρίου, όπως φαίνεται εμφανώς από τον επίλογο του “The Button” και την ανακοίνωση του επερχόμενου DOOMSDAY CLOCK.
Ο λόγος που πιστεύω πως έγινε αυτή η επιλογή, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Geoff Johns. Ο Johns είναι εδώ και καιρό ο ιθύνων νους της DC, δημιουργικά, και έχει αναλάβει, μέσω του Rebirth, να κάνει κάτι που γνωρίζει να κάνει πολύ καλά. Να φέρει τους χαρακτήρες πίσω στις ρίζες τους και έτσι να τους αναγεννήσει (GREEN LANTERN: REBIRTH, FLASH: REBIRTH). Επίσης, αν προσέξετε την μεγάλη βιβλιογραφία του Johns στη DC, θα διαπιστώσετε την πολύ μικρή παρουσία του Batman (της τρέχουσας “εικόνας” της DC, όπως είπαμε παραπάνω) σε αυτή. Προσθέστε σε όλο αυτό και την πρόθεση να διώξει τη μαυρίλα από το DCU, και θα φτάσετε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του Superman ήταν μονόδρομος.
Ο Johns χρησιμοποιεί τον Superman, γιατί, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα της DC (και ίσως των comics γενικότερα), μπορεί να δώσει ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο στην ιστορία. Ο πανάρχαιος μύθος του υπερανθρώπου, από τη μυθολογία μέχρι το Νίτσε, η αλληγορία του εξωγήινου που γίνεται άνθρωπος, οι έντονες θρησκευτικές προεκτάσεις, δίνουν βαρύτητα στην ιστορία και κουμπώνουν, φυσικά, με το άλλο τρομερό αρχέτυπο, τον Dr. Manhattan. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που θα έρθουν σε σύγκρουση, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο το DC Universe.
Ο Clark Kent/Superman είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει αυτόν τον συμβολισμό στην ιστορία, με το να επανέλθει στο επίκεντρο. Πού θα οδηγήσει αυτό; Τί να σας πω; Δεν είμαι στο μυαλό του Johns. Έχω όμως μια ιδέα…
Το Τέλος Της Ιστορίας
Σας έχει τύχει ποτέ να περιμένετε τόσο πολύ ένα comic, μια ταινία, ή ένα βιβλίο, που να φαντάζεστε τι θα συμβεί και να πλάθετε σενάρια στο μυαλό σας; Μια τέτοια αφορμή ήταν, για μένα, το DC UNIVERSE: REBIRTH. Με το που τελείωσα την ανάγνωσή του, άρχισα να σκέφτομαι πως θα καταλήξει η ιστορία της επιρροής των Watchmen στο DC Universe. Πως θα κλείσει, δηλαδή, το κεφάλαιο που άνοιξε με αυτό το one-shot. Θέλετε να διαβάσετε την κατά Ξύδη εκδοχή; Τέλεια.
Σίγουρα, στο τέλος, θα έχουμε μια σύγκρουση. Τώρα, θα είναι η Justice League ενάντια στους Watchmen, ή θα είναι όλοι οι ήρωες του DC Universe απέναντι σε κάποιον εχθρό που θα δημιουργήσει ο Dr. Manhattan; Δεν το ξέρω, αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Την ώρα, λοιπόν, της σύγκρουσης, ο Superman καταφέρνει και εισβάλει στη “βάση” του Dr. Manhattan και έρχονται αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο. Όμως, αυτό δεν οδηγεί σε ξύλο, αλλά σε μια φιλοσοφική, κοσμοθεωρητική συζήτηση μεταξύ τους. Σκεφτείτε το κάπως σαν τη συνάντηση του Neo με τον Architect, στο MATRIX RELOADED.
Εκεί, θα αναμετρηθούν ο Superman με τον Dr. Manhattan, σαν εξωτερικοί παρατηρητές της ανθρωπότητας. Ο ένας ήρθε από άλλον πλανήτη, αλλά ξεπέρασε σε ανθρωπιά τους ανθρώπους. Ο άλλος ήταν άνθρωπος, αλλά οι υπερφυσικές του δυνάμεις τον έκαναν να αποστασιοποιηθεί και να απαρνηθεί – ουσιαστικά – την ανθρωπιά του. Αυτές οι δύο κοσμοθεωρίες θα έρθουν σε σύγκρουση, με τον Superman να πείθει τελικά τον Dr. Manhattan να αναιρέσει τις αλλαγές που προξένησε στο DC Universe και να επιστρέψει τα δέκα χρόνια που “έκλεψε” από τις ζωές των αγαπημένων μας ηρώων. Και έτσι, οι Watchmen αποχωρούν από το DC Universe, αφού εξετέλεσαν την αποστολή τους να αναιρέσουν τη σκιά που έριξαν αυτά τα 30 χρόνια.
Να δούμε τι άποψη θα έχει και ο Geoff, βέβαια. Εσάς πώς σας φαίνεται;