The Road To #1000
Για πολλά χρόνια, η μεγάλη τομή στην ιστορία της DC ήταν το CRISIS ON INFINITE EARTHS. Αυτό χώριζε το χρόνο σε pre-Crisis και post-Crisis, δύο πολύ ξεχωριστές εποχές. Πλέον, ειδικά μετά το New 52, πρέπει να χωρίζουμε το χρόνο και σε άλλα επιπλέον διαστήματα, όμως αυτό δε θα μας απασχολήσει σήμερα. Ο χαρακτήρας που επηρεάστηκε ίσως περισσότερο από το Crisis ήταν ο Superman, έχοντας αρκετές διαφορές ανάμεσα στις δύο εποχές. Κρίνεται έτσι σκόπιμο να εξεταστεί χωριστά και η ιστορία του ACTION COMICS που, άλλωστε, είναι συνυφασμένη με αυτή του Man of Tomorrow.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, το ACTION COMICS ήταν μια ανθολογία που δημοσίευε ιστορίες πολλών διαφορετικών χαρακτήρων. Υπήρχε, όμως, πάντα μια σταθερά, η οποία δεν ήταν άλλη από τη συνεχή παρουσία του Superman σε αυτό. Θα δούμε κάποια highlights και κάποιες ιδιαίτερες ιστορίες από την πορεία του Man of Steel και, φυσικά, θα αναφερθούμε συνοπτικά στα back-up stories που τον συνόδευαν κατά την pre-Crisis εποχή.
Όπως είναι αναμενόμενο, πολλοί χαρακτήρες, αλλά και στοιχεία της μυθολογίας του Superman, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις σελίδες του ACTION COMICS. Αν και ο χαρακτήρας του Jimmy Olsen εμφανίστηκε επίσημα στη ραδιοφωνική εκπομπή THE ADVENTURES OF SUPERMAN, ένα ανώνυμος νεαρός με παρεμφερή ρόλο στην εφημερίδα έκανε την εμφάνισή του στο τεύχος #6 και από αρκετούς θεωρείται η πρώτη του εμφάνιση. Στο τεύχος #241 έχουμε την παρουσίαση, για πρώτη φορά, του Fortress of Solitude (πάντα μου ακουγόταν τόσο μελαγχολικό αυτό το όνομα και ακόμα περισσότερο η μετάφραση “το Φρούριο της Μοναξιάς”), το κρησφύγετο του Superman και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια των ιστοριών του.
Μια από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, προσθήκη στον κόσμο του Man of Steel, δεν είναι άλλη από αυτή της Supergirl. Η σκέψη για μια θηλυκή εκδοχή του Superman είχε χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές, με πιο χαρακτηριστικές τη μεταμόρφωση της Lois Lane σε Superwoman στο ACTION COMICS #60 και την εμφάνιση μιας Super-Girl στο SUPERMAN #123 (που θεωρείται μια προσπάθεια της DC να τεστάρει τις αντιδράσεις του κοινού για την εισαγωγή ενός θηλυκού αντίστοιχου του Superman). Τελικά, η Supergirl έκανε την επίσημη εμφάνισή της στο #252, ενώ στο #285, ο Superman την παρουσίασε δημόσια. Τα δύο αυτά τεύχη είναι από τα πλέον ιστορικά της σειράς, ενώ και τα αντίστοιχα εξώφυλλα θεωρούνται από τα εμβληματικότερα, αλλά και ομορφότερα. Η Supergirl ήταν για μία δεκαετία το σταθερό back-up feature του ACTION COMICS.
Και μιας και αναφερθήκαμε στις back-up ιστορίες, οι περιπέτειες πολλών άλλων χαρακτήρων φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του ACTION COMICS. Ανάμεσά τους οι: Congo Bill, Tommy Tomorrow, Green Arrow, Atom, Metamorpho και Human Target. Για ένα μικρό σχετικά διάστημα, στο ACTION COMICS βρήκαν στέγη και οι περιπέτειες της Legion of Super-Heroes.
Εκτός, όμως, από τους ήρωες, δεν είναι λίγοι και οι αντίπαλοι του Superman που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις σελίδες του περιοδικού. Πρώτος και… χειρότερος, φυσικά, ο Lex Luthor, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στο τεύχος #23, όπου αποκαλείται απλώς Luthor και είναι κοκκινομάλλης, ενώ το σκανταλιάρικο δίδυμο των Prankster και Toyman μας πρωτοπαρουσιάστηκε στα τεύχη #51 και #64 αντίστοιχα. Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας άλλος θρυλικός villain, ο Brainiac, κάνει το δικό του ντεμπούτο στο τεύχος #242 και μαζί του, φυσικά, και η πόλη Kandor.
Τα επετειακά τεύχη άργησαν πολύ να εμφανιστούν μιας και οι πρώτες τέσσερις εκατοντάδες πέρασαν – σχεδόν – απαρατήρητες, τρία, όμως από αυτά, αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Στην 40η επέτειο του ACTION COMICS (και του Superman, φυσικά), δηλαδή στο τεύχος #484, είχαμε το γάμο του Clark και της Lois της Earth-2, στο ACTION COMICS #500 παρουσιάστηκε μια από τις καλύτερες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ με πρωταγωνιστή τον Superman, στην οποία παρουσιαζόταν η ζωή του. Ενώ στο τεύχος #544 (45η επέτειος), ο Brainiac και ο Luthor εμφανίστηκαν με ανασχεδιασμένες εκδόσεις.
Και αν αυτά τα τεύχη ήταν πανηγυρικά, ένα από τα πιο τραγικά ήταν το ACTION COMICS #309. Σε αυτό, ο Superman είναι καλεσμένος μιας τηλεοπτικής εκπομπής αφιέρωμα σε αυτόν. Για να μπορέσει να παρασταθεί και ο Clark Kent (ώστε να μην κινήσει υποψίες για τη μυστική του ταυτότητα), θα κληθεί ο πρόεδρος John F. Kennedy να μεταμφιεστεί στον αγαπημένο μας ρεπόρτερ. Δυστυχώς, το τεύχος κυκλοφόρησε λίγο μετά τη δολοφονία του 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρεμπιπτόντως, μια άλλη σχετική και σχεδόν… σατανική σύμπτωση συνέβη αρκετά χρόνια νωρίτερα. Το SUPERMAN #1 αποτελούνταν από επανεκδόσεις ιστοριών που είχαν πρωτοδημοσιευθεί στο ACTION COMICS, όμως περιείχε και κάποιες καινούργιες σελίδες για να έχουν καλύτερη ροή οι ιστορίες. Σε μια από αυτές, ένας φυλακισμένος λέει στον Superman: “Είμαι κρατούμενος για τη δολοφονία του Jack Kennedy, αλλά δεν το έκανα εγώ”. Ο Kennedy ήταν γνωστός με το χαϊδευτικό Jack…
Και, κάπως έτσι, ήρθε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Η DC πενηντάριζε, το CRISIS ON INFINITE EARTHS επανεκκινούσε το DC Universe και μια νέα σελίδα θα άρχιζε να γράφεται στο βιβλίο της ιστορίας του Superman, δια χειρός John Byrne. Πριν από αυτό, όμως, θα είχαμε την ευκαιρία να πούμε ένα τελευταίο αντίο σε όσα προηγήθηκαν, με έναν από τους καλύτερους επιλόγους στην ιστορία των comics, αλλά και κάθε μορφής fiction. Και αυτό θα συνέβαινε στις σελίδες ενός τεύχους του ACTION COMICS.