Warsaw Comic Con 2017
Το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, διεξήχθη στη Βαρσοβία, το φθινοπωρινό edition του μεγαλύτερου Comic Con της Πολωνίας, Warsaw Comic Con, το οποίο είχε μόλις ξεκινήσει το περασμένο Καλοκαίρι. Πρόκειται για παρακλάδι του Comic Con Europe GmbH, το οποίο διοργανώνει τα German Comic Con και των οποίων είχαμε τιμήσει πριν λίγο καιρό το πελώριο Con στο Amsterdam, που ήταν το μεγαλύτερο Con που είχα πάει, μέχρι που πήγαμε στο μεγαθήριο που λέγεται Warsaw Comic Con.
Το Comic Con της Βαρσοβίας έλαβε χώρα στο απίστευτα απλωμένο PTAK Warsaw Expo, που βρίσκεται νότια της πόλης, σχεδόν κοντά στο βασικό αεροδρόμιο Chopin. Οι διοργανωτές είχαν προνοήσει και είχαν μισθώσει αστικά λεωφορεία, τα οποία, ανά τέταρτο μέχρι το μεσημέρι, μετέφεραν δωρεάν στο Expo τους επισκέπτες, από το κέντρο και συγκεκριμένα από το πανέμορφο Ανάκτορο του Πολιτισμού και της Επιστήμης (που θυμίζει Gotham). Κανονίσαμε να πάμε Κυριακή και φτάνοντας, αντικρίσαμε το μεγαλύτερο Expo της Κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούνταν από συνολικά 6 πελώριους εκθεσιακούς χώρους, με το Con να διεξαγόταν στα C και D. Αργότερα, έμαθα πως το εν λόγω Comic Con προέκυψε από την συγχώνευσή του με το παλαιότερο Comic Con Warszawa, εξού και όλη η αισθητική ήταν σα να πήγες σε “διπλό Con”.
Μπαίνοντας, κανείς εθελοντής δεν μιλούσε Αγγλικά. Ούτε καν στην υποδοχή για τα Media Passes, τα οποία, παραδόξως, τα μοίραζαν με μεγάλη ευκολία, αφού είδαμε μέχρι και πεντάχρονο να φοράει ένα. Το εισιτήριο γενικής εισόδου, που είχε ήδη διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, ήταν ακόμη πιο αυξημένο εάν το έβγαζες στα ταμεία της εισόδου, πληρώνοντας 60 zloty (δηλαδή 15 ευρώ), από την αρχική, που ήταν 20 zlotyι. Με μία μικρή έξτρα επιβάρυνση, άφηνες και τα πανωφόρια στο μεγάλο βεστιάριό τους, προκειμένου να μη λιώσεις από τη ζέστη, λόγω της σημαντικής διαφοράς θερμοκρασίας, σε σχέση με το ψύχος που επικρατούσε έξω.
Έτσι, ξεκίνησε η βόλτα μας, ξεκινώντας από πολλά εντυπωσιακά Star Wars props και ένα χωριό των Vikings, από το History Channel, όπου είχε παιχνίδια και μαθήματα ξιφασκίας. Τα props ανέπνεαν και μπορούσες άνετα να βγάλεις φωτογραφίες, παρ’ όλους τους πολυάριθμους επισκέπτες. Δίπλα στα props, είχαν επίσημα περίπτερα η Fox (προ Disney), η Nintendo, μαζί με έναν Mario ως μασκώτ, που χαβαλέδιαζε με τους επισκέπτες, και το Doctor Who, από το οποίο είχε ξαμολυθεί ένα Dalek και απειλούσε τους επισκέπτες με άμεσο “exterminate”. Μαζί με όλα αυτά, συνυπήρχαν, στο πρώτο μισό του C, η Blizzard, κονσόλες για να παίξεις, και μαγαζιά για βιντεοπαιχνίδια, καθώς και η σκηνή για τα gaming events, όπου θα διεξαγόταν πρωτάθλημα LEAGUE OF LEGENDS.
Αφού φτάσαμε στα μέσα του χώρου C, συνειδητοποιήσαμε πως το πρόγραμμα και ο χάρτης ήταν διαθέσιμα μόνο στα Πολωνικά. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ήταν σωστά ταξινομημένα τα περίπτερα, σε σειρές με μεγάλους διαδρόμους, έβρισκες σχετικά εύκολα τον κεντρικό δρόμο, που ένωνε τους δύο εκθεσιακούς χώρους.
Σειρά είχαν τα μαγαζιά που σχετίζονταν με τα board και strategy games και οι πάγκοι με τα merchandise. Εδώ είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του Con, καθότι η πλειοψηφία του merchandise ήταν ανεπίσημα τυπωμένα, ή χειροποίητα μπλουζάκια, καπελάκια και κούπες. Που και που, πετυχαίναμε και κάποιο κανονικό μαγαζί, με επίσημο merchandise, από anime μέχρι comics της τοπικής σκηνής, αλλά ήταν πραγματικά ολιγάριθμα. Στις άκρες, είχε ειδικά δωμάτια, τέσσερα τον αριθμό, όπου γίνονταν τα workshops. Στο βάθος του C, υπήρχαν props με δευτερεύοντες δεινοσαύρους του Jurassic World και ένα πολύ μεγάλο stage, καλοφωτισμένο και με πολύ καλή ηχητική, για cosplay, συναυλίες, happenings και… μόδα. Την Κυριακή, είχε επίδειξη μόδας, εμπνευσμένη από την pop κουλτούρα, ενώ αργότερα θα ακολουθούσε συναυλία, με μουσική από τα παιχνίδια του THE WITCHER.
Σειρά είχε ο χώρος D, στον οποίο πήγαινες είτε μέσω αερογέφυρας, ή βγαίνοντας έξω και περνώντας ανάμεσα από καντίνες με τα παραδοσιακά “βρώμικα”, που ήταν μια πελώρια μπαγκέτα ψημένη στα κάρβουνα, στην οποία έβαζες πάνω διάφορα τυροκομικά, σάλτσες και αλλαντικά. Προσπερνώντας με αυτοθυσία αυτόν τον πειρασμό, γιατί δεν είχαμε καν φτάσει στο main event, που ήταν οι πολυάριθμοι καλεσμένοι από σειρές και ταινίες, μπήκαμε στο D, όπου ήταν και η πλειοψηφία των καταστημάτων και εκδοτικών. Στην αρχή του D, περίπου το 1/3 ήταν μία πόλη φτιαγμένη σε στιλ Mad Max, όπου έκαναν show μοτοσυκλετόβιοι, το άλλο 2/3 ήταν τα πάμπολλα μαγαζιά, και στο τέλος, ήταν ο μεγαλύτερος χώρος guests ever. Αριστερά, ήταν οι πάγκοι τους για αυτόγραφα, στη μέση μια μεγάλη σκηνή για τις συνεντεύξεις και δεξιά ο χώρος για τις φωτογραφήσεις.
Οι καλεσμένοι ήταν η Pamela Anderson, ο Michael Malarkey (VAMPIRE DIARIES), η Holland Roden (TEEN WOLF), ο “Μοριάρτυ” του SHERLOCK, Andrew Scott, ο Τζόφρι Λάνιστερ a.k.a. Jack Gleeson, μαζί με τους Julian Glover (Grand Maester Pycelle), Daniel Portman (Podrick Payne), Gemma Whelan (Yara Greyjoy) και Vladimir Furdik (Night King) από GAME OF THRONES, o Henrik Holm (SKAM), ο Trevor Stines (RIVERDALE), η Maude Hirst (η Helga των VIKINGS), ο Anthony Forrest (ο sandtrooper από την καντίνα στο STAR WARS EPISODE IV: A NEW HOPE), ο Kevin McNally (ο Joshamee Gibbs στα PIRATES OF CARIBBEAN) και οι Devon Murray, Afshan Azad και Sean Biggerstaff από τα HARRY POTTER. Φτάνοντας εκεί, ήταν μόλις τρεις καλεσμένοι στους πάγκους τους, συγκεκριμένα ο Άρτσι, ο Γκιμπς και η Χέλγκα, με τον πρώτο να έχει τη μεγαλύτερη ουρά, η Holland Roden ήταν στο stage και στους τρεις πάγκους για φωτογράφηση ήταν μόνο οι δύο, η Greyjoy και ο Henrik Holm, ενώ η Pamela, για ένα ακόμη Con, δεν ήταν εκεί που έγραφε το πρόγραμμα ότι θα ήταν…
Οι ουρές όσων περίμεναν να βγουν φωτογραφία περιελάμβαναν και όσους περίμεναν και την επόμενη τριάδα, καθώς και την ουρά για να κάτσεις στον θρόνο του GAME OF THRONES, με αποτέλεσμα να είναι εκατοντάδες άτομα στην αναμονή.
Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα κάθε πολύ μεγάλου Con – η οργάνωση. Το site τους σταμάτησε να ενημερώνεται δύο εβδομάδες πριν το Con, ενώ μέχρι και σήμερα, έχει ολόκληρες ενότητες που λένε “coming soon”, ακόμη και στους καλεσμένους cosplayers. Οι καλεσμένοι των ταινιών και σειρών που ήταν στο χώρο τους σε ώρα αιχμής, ήταν λιγότεροι από τους μισούς, δεν πετύχαμε κανέναν κομίστα (καλεσμένοι ήταν ο Simon Bisley και δεκάδες Πολωνοί δημιουργοί) και η ενημέρωση, όπου υπήρχε, ήταν διαθέσιμη μόνο στα Πολωνικά. Τέλος, σε μία ακρούλα στο D, είχε και μία όμορφη έκθεση με διάσημα Πολωνικά comics, δίχως ίχνος ταμπέλας ή εθελοντή, καθότι οι εθελοντές ήδη ήταν ακριβοθώρητοι σε μία τόσο τεράστια έκταση. Σκοπεύαμε να καθήσουμε και σε ένα panel, αλλά θα χάναμε το λεωφορείο και το επόμενο θα ήταν μία ώρα αργότερα, οπότε, κάπου εκεί, μετά από αρκετές ώρες, αποχαιρετήσαμε το Warsaw Comic Con.
Αν αξίζει να το επισκεφθείτε; Είναι κάτι που ξεκίνησε φέτος και φαίνεται πως πως έχει πολύ potential, εφόσον οργανωθεί λίγο καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι είχε πολλά ωραία πράματα για χάζι, αλλά έχανε έδαφος από την πλειοψηφία των πάγκων με τα ανεπίσημα merchandise, χώρια το ότι συνυπήρχαν πολλές αταίριαστες θεματικές μεταξύ τους, με κοινή επίκληση στην pop κουλτούρα.
Το Warsaw Comic Con μπορεί να είναι το μεγαλύτερο – και εντυπωσιακό από αυτή την άποψη – Con της Πολωνίας, όμως το περιεχόμενό του είναι συγκεχυμένο και ετερόκλητο, σε σημείο που να υποβαθμίζει το συνολικό feeling μιας πολύ μεγάλης γιορτής της pop κουλτούρας, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Προσωπικά, μου άφησε ένα συναίσθημα γλυκόπικρης απογοήτευσης.
Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο αφιέρωμα είναι του Τάσου Παπαδόπουλου.