The Marquis
Ιστορία
Στη Venisalle, μια εντυπωσιακή πόλη που θυμίζει κράμα Βενετίας και Γαλλίας του 18ου αιώνα, ο Vol de Galle είναι ένας πρώην ιεροεξεταστής και πρώην στρατιώτης, που βλέπει δαίμονες να κυκλοφορούν στους δρόμους, με ανθρώπινες μεταμφιέσεις.
Φυσικά, σ’ αυτά τα πράγματα δεν χωρούν αμφιβολίες, οπότε ο Vol φοράει μια από αυτές τις creepy ιατρικές μάσκες με τις μεγάλες μύτες, παίρνει το σπαθί και τα πιστόλια του και ξεκινάει να καθαρίζει τους δρόμους της πόλης του, πάντα στο όνομα των Αγίων της θεοκρατικά διοικούμενης Venisalle.
Σύντομα όμως, η συνάντησή του με μια φιγούρα εξίσου αινιγματική με τον ίδιο, τον μυστηριώδη La Misere, θα τον οδηγήσουν σε μια σειρά ανακαλύψεων, καθώς ο Vol αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα είχε καταλάβει και ότι πιθανόν να μην είναι οι Άγιοι αυτοί που απαντούν στις προσευχές του…
Τι Μας Άρεσε
Το βασικό στοιχείο που κάνει το THE MARQUIS να λειτουργεί τόσο επιτυχημένα ως κάτι παραπάνω από ένα απλό action-horror comic είναι φυσικά η εικονογράφηση του Guy Davis (κάπου στα archives του Comicdom υπάρχει ένα παλιό άρθρο όπου τον αποκαλώ μέτριο, συγχωρέστε με, ήμουν μικρός και δεν ήξερα).
Τόσο η επιβλητική και λεπτομερέστατη πόλη της Venisalle όσο και τα εφιαλτικά πλάσματα και τοπία της Κόλασης σχεδιάζονται από τον Davis με ένα μοναδικά ατμοσφαιρικό τρόπο, που, σε συνδυασμό με τα γοτθικά/θρησκευτικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ιστορία, δημιουργούν ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα, που θα ταίριαζε εξίσου καλά σε κάποια έκθεση όσο και στις σελίδες ενός comic.
Τι Μας Ενόχλησε
Το κυριότερο ελάττωμα του THE MARQUIS δεν έχει να κάνει τόσο με το comic αυτό καθαυτό, όσο με την, ας πούμε, εκδοτική του κατάσταση, τουλάχιστον όσον αφορά στην στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο. Στην ουσία, πρόκειται για μια σειρά που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, αφήνοντας την σταυροφορία του Vol de Galle ημιτελή και το potential ενός τόσο ενδιαφέροντα (και από άποψη development, αλλά και σχεδιαστικά) χαρακτήρα αναξιοποίητο.
Συνολική Εκτίμηση
Το THE MARQUIS είναι ένα εξαιρετικό δείγμα σκοτεινού fantasy, όπου το παν είναι η ατμόσφαιρα.
Το γεγονός δε ότι παραμένει ημιτελές κάνει την περιήγηση στους δρόμους της Venisalle ακόμη πιο μυστηριώδη απ’ ό,τι θα μπορούσε να έχει προβλέψει ο Davis αφού, στο τέλος, η ιστορία καταφέρνει να σε αφήσει με την ιδέα ότι απλά κρυφοκοίταξες, για όσο ήταν ασφαλές, μέσα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και σκοτεινότερο.
Παράλληλες Προτάσεις
Η δουλειά του Guy Davis στο BPRD αλλά και οι υπόλοιποι τίτλοι του “Mignola-Verse” (HELLBOY, ABE SAPIEN, WITCHFINDER κ.ά.) είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον έχει ανάγκη για περισσότερο μεταφυσικό και αλλόκοτο. Ακόμη, στο BALIMORE, επίσης από τον Mike Mignola, θα βρείτε ένα καλό δείγμα ατμοσφαιρικού action-horror σε μια εναλλακτική εκδοχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επίσης, ενώ το αρχέτυπο του κυνηγού τεράτων (με το πλήρες σετ καπέλου και κάπας ή καμπαρντίνας) βρίσκεται πλέον παντού στο fantasy και στο horror (π.χ. σε ταινίες όπως το Van Hellsing και λογοτεχνικούς χαρακτήρες όπως ο Harry Dresden), αν θέλαμε να βρούμε την αρχική σπίθα που οδήγησε σε τέτοιους χαρακτήρες και, φυσικά, στον MARQUIS, θα πρέπει μάλλον να κοιτάξουμε στον SOLOMON KANE του Robert E. Howard.