Action Comics #1000
Επιτέλους! Η στιγμή που όλοι οι οπαδοί του Superman – αλλά και των comics γενικότερα – περιμέναμε, έφτασε! Το χιλιοστό τεύχος του θρυλικού ACTION COMICS είναι στα χέρια μας. Προσωπικά, ονειρευόμουν αυτή τη στιγμή για πάνω από δύο δεκαετίες και να που πλέον είναι πραγματικότητα.
Ένα τόσο ιστορικό τεύχος πρέπει να έχει και την ανάλογη μεταχείριση. Έτσι η DC δημιούργησε ένα χορταστικό τεύχος 80 σελίδων σε prestige format, που περιλαμβάνει πολλές ιστορίες σημαντικών δημιουργών, κάποιοι από τους οποίους έχουν γράψει μεγάλη ιστορία με τον Man of Steel, καθώς και το ντεμπούτο του Brian Michael Bendis, ο οποίος θα αναλάβει τους super τίτλους.
Φυσικά, ένα τέτοιο επετειακό τεύχος δε θα μπορούσε παρά να κυκλοφορήσει με ένα τσουνάμι από variant covers. Εκτός από το βασικό (και, δυστυχώς, αρκετά μέτριο) από τον Jim Lee, έχουμε 8 βασικά variants, ένα για κάθε δεκαετία του ήρωα με ανάλογο με την εποχή artwork (ξεχωρίζουν αυτά των Steve Rude για τα 1930s, Michael Cho για τα 1940s και Michael Alred για τα 1960s), το καθιερωμένο blank variant και άπειρα retailer variants, μερικά από τα οποία (όπως αυτό του Gabriele Dell’Otto για την Bulletproof) είναι εκπληκτικά, αλλά δυστυχώς αρκετά ακριβά (ειδικά αν θες κάμποσα) και κάποια δύσκολο να τα παραγγείλεις από την Ελλάδα. Αρκετά, όμως, με τις εισαγωγές. Ας μπούμε στο ψητό και ας δούμε, συνοπτικά τα περιεχόμενα του τεύχους.
Το ξεκίνημα γίνεται με την ιστορία του Dan Jurgens, που ουσιαστικά κλείνει τον – πολύ επιτυχημένο – κύκλο του στον τίτλο. Είναι η Superman Day στη Metropolis, αλλά ο Clark – κλασικά – θεωρεί περιττούς τέτοιους εορτασμούς και προτιμά να αναζητά τυχόν κινδύνους που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Με τη “βοήθεια” της Lois και όχι μόνο η πόλη θα έχει τον εορτασμό που πρέπει στον ήρωά της.
Η συνέχεια δίνεται με μια όμορφη περιπέτεια από το γνωστό δίδυμο Tomasi/Geason, στην οποία ο Vandal Savage στέλνει τον Superman πίσω στα 1930s, κάτι που δίνει την ευκαιρία στον Man of Tomorrow να ταξιδέψει μέχρι το σήμερα, κάνοντας παράλληλα μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του.
Ακολουθούν τρεις σύντομες ιστορίες από θρυλικούς δημιουργούς. Στην πρώτη ο Marv Wolfman καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιστορία, βασισμένος σε τέσσερις αδημοσίευτες σελίδες του μεγάλου Curt Swan, στη δεύτερη οι Paul Levitz και Neal Adams βάζουν τον Superman να αναμετριέται με τον Lex Luthor σε μια παρτίδα σκάκι, ενώ η τρίτη, από τους Geoff Johns, Richard Donner και Olivier Coipel είναι και η πιο ενδιαφέρουσα εκ των τριών. Σε αυτή πρωταγωνιστεί το αυτοκίνητο του εξωφύλλου του ACTION COMICS #1, καθώς και ένας από τους κακοποιούς που επέβαιναν σε αυτό.
Στη συνέχεια, δύο από τους superstar writers της σημερινής DC, οι Scott Snyder και Tom King συνεισφέρουν τις δικές τους, αρκετά φιλόδοξες, αλλά ελαφρώς μέτριες ιστορίες, με ένα έντονο υπαρξιακό υπόβαθρο, ενώ ακολουθούν άλλες τρεις περιπέτειες. Η πρώτη, από το old school δίδυμο των Louise Simonson και Jerry Ordway, εστιάζει στη διπλή ταυτότητα Clark Kent/Superman, η δεύτερη, από τους Paul Dini και José Luis García-López, φέρνει στο προσκήνιο τον αγαπημένο Mr. MXYZPTLK, ο οποίος έχει φτιάξει ένα Superman Theme Park, και η τρίτη, από τους Brad Meltzer και John Cassaday, κάνει πραγματικότητα το “faster than a speeding bullet”!
Φινάλε γίνεται, φυσικά, με την πολυαναμενόμενη (;) πρώτη ιστορία του Brian Michael Bendis, σε σχέδιο του Jim Lee. Γενικά, στις τάξεις των οπαδών του Superman υπάρχει επιφυλακτικότητα, για να μην πω έντονη ανησυχία, για το πώς θα δέσει ο Bendis με τον Man of Steel, μιας και το στιλ του ταιριάζει περισσότερο στους λεγόμενους street level ήρωες. Κι εγώ, όταν πρωτόμαθα για τη μεταγραφή του στη DC, πίστεψα ότι θα ταίριαζε πιο πολύ σε τίτλους όπως οι NIGHTWING και BIRDS OF PREY, αλλά – προφανώς – στη DC σκέφτηκαν ότι μια τέτοια μετακίνηση θα ήταν λογικό να συνοδευθεί και από έναν high-profile τίτλο.
Η ιστορία είναι πολύ σύντομη και λαμβάνει χώρα στη μέση μιας μάχης του Superman και της Supergirl ενάντια σε ένα εξωγήινο ον, ονόματι Rogol Zaar, του οποίου ο σκοπός είναι να αφανίσει κάθε ίχνος κρυπτόνιας ζωής. Ταυτόχρονα κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη, που δεν αξίζει να σας τη χαλάσω. Η ιστορία είναι ΟΚ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επαρκές δείγμα για να κρίνουμε τα μελλούμενα. Μια πολύ καλύτερη εικόνα θα μας δώσει το mini series THE MAN OF STEEL, που θα αποτελέσει το επόμενο κομμάτι του Superman saga.
Συνολικά, το τεύχος θα ικανοποιήσει την επετειακή πείνα του αναγνώστη. Οι πολλές και σύντομες ιστορίες δεν προσφέρονται για κάποιο ιδιαίτερο βάθος, αλλά οι περισσότερες είναι άνω του μετρίου. Σίγουρα, πάντως, θα προτιμούσα λιγότερες και μεγαλύτερες ιστορίες. Υπάρχουν κάποιες συγκινητικές στιγμές, ενώ τιμώνται πολλοί από τους δημιουργούς (όσους βρίσκονται εν ζωή, βέβαια) που έβαλαν το λιθαράκι τους για να είναι ο Superman ο διασημότερος ήρωας του κόσμου. Η μόνη απουσία που βγάζει μάτι και μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτή του John Byrne.
Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, τα πρώτα 1.000 τεύχη του ACTION COMICS και ας ευχηθούμε και στα επόμενα 1.000!