Το Κάλεσμα Του Κθούλου
Τις εκδόσεις Webcomics μάλλον τις ξέρετε. Τον H.P. Lovecraft ίσως τον ξέρετε, επίσης. Τον Francois Baranger είναι πιθανό να μην τον ξέρετε. Σε κάθε περίπτωση, γνώστες και μη, μυημένοι και αμύητοι, ακούστε ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΘΟΥΛΟΥ και υποταχτείτε στην σκοτεινή του λατρεία. Παράλληλα αδράξτε την ευκαιρία να συστηθείτε με τους παραπάνω δημιουργούς.
Ένα από τα γνωστότερα έργα του μετρ της λογοτεχνίας του τρόμου, H.P. Lovecraft, εικονογραφήθηκε από τον Γάλλο καλλιτέχνη Francois Barange και εκδόθηκε τον Οκτώβρη του 2017, στα γαλλικά, σε σκληρόδετη έκδοση. Ακολούθησε η αγγλική εκδοχή του βιβλίου και εσχάτως η ελληνική, από την Webcomics, πάντα με σκληρό εξώφυλλο. ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΘΟΥΛΟΥ είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο, που κινείται στα όρια του χαρακτηρισμού του ως “graphic novel”.
Η ελληνική έκδοση ακολουθεί πιστά το πρωτότυπο format, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα. Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να διαφέρει σε αυτό, καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση θα χάλαγε μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι ο τόμος ξεχώριζε στο περίπτερο των εκδόσεων στο Comicdom Con Athens 2018, όπου και το κοινό το είδε για πρώτη φορά. Λογικό να ξεχωρίζει, καθώς τα εικονογραφημένα βιβλία υπάγονται στις περιπτώσεις αντικειμένων όπου το μέγεθος παίζει μεγάλο ρόλο. Συνεπώς, τα 884 τετραγωνικά εκατοστά της επιφάνειας του εξωφύλλου (δηλαδή 26x34cm) το καθιστούν ιδιαίτερα θεαματικό.
Το επιβλητικό μέγεθος του τόμου, όμως, δεν είναι απλά ένα ενδιαφέρον τρικ του marketing, αλλά εξυπηρετεί και το εξαιρετικό artwork που, χωρίς υπερβολή, σαγηνεύει και αιχμαλωτίζει το μάτι. Τόσο στο εξώφυλλο όσο και στο εσωτερικό, ο Francois Baranger έχει φιλοτεχνήσει με περισσή μαεστρία, τον ζοφερό και ερεβώδη κόσμο του Lovecraft. Η αποτύπωση του Kθούλου αγγίζει τα όρια της τρισδιάστατης κινηματογραφικής αναπαράστασης, ενώ ταυτόχρονα, το παιχνίδι με τον φωτισμό και τα χρώματα δίνει την εντύπωση μιας ζωντανής φωτογραφικής αναπαράστασης. Θα ήταν κρίμα, λοιπόν, μια τόσο όμορφη εικονογράφηση να χανόταν σε ένα μικρό φορμάτ.
Αναφορικά με το κείμενο, δεν χρειάζεται να πω και πολλά πράγματα. Είναι, αν όχι το πιο διάσημο, ένα από τα πιο διάσημα έργα του σκοτεινού αυτού αφηγητή. Ένα έργο σταθμός, που κέντρισε και τροφοδότησε τη φαντασία σχεδόν κάθε υποκουλτούρας, από Έλληνες comic artists, μέχρι metal συγκροτήματα με παγκόσμια αναγνώριση. Αν δεν ξέρετε την ιστορία, αρκεί να μάθετε ότι η πλοκή περιλαμβάνει μυστήριο, μυστικισμό, noir, τρόμο, εξωγήινους θεούς και αλλόκοτα σύμπαντα, α… και αρκετή θάλασσα. Τα υπόλοιπα θα σας τα εξιστορήσει η εξαιρετική μετάφραση του πολύπειρου μεταφραστή και μύστη των βιβλίων φαντασίας, Γιώργου Μπαλάνου.
Ένα εκδοτικό εγχείρημα, λοιπόν, αντάξιο του επιπέδου ενός μετρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δεν θα μπορούσε να υπολείπεται σε αξία. Η δουλειά της Webcomics στο στήσιμο αυτής της έκδοσης είναι άριστη και έγινε με μεράκι, κάτι που, άλλωστε, φαίνεται παντού. Διότι πέρα από την επιλογή μιας εξαιρετικής μετάφρασης, κρατώντας στο χέρι μας την έκδοση, αντιλαμβανόμαστε από το κάλυμμα του σκληρού εξωφύλλου και την εκτύπωση σε κάθε σελίδα, μέχρι το δέσιμο και την επιλογή του χαρτιού, ότι η εκδοτική προσέγγισε τη δουλειά της με σεβασμό, τόσο προς στους συνεργάτες της από το εξωτερικό, όσο και προς τους ελληνόφωνους αναγνώστες.