Justice League #1
Μετά το DARK NIGHTS: METAL και το JUSTICE LEAGUE: NO JUSTICE, έφτασε η στιγμή ο Scott Snyder να αναλάβει τα ηνία του JUSTICE LEAGUE. Το comic, το οποίο πέρασε στιγμές δόξας στα χέρια του Geoff Jones στην περίοδο του New 52, ήταν ένας από τους τίτλους που δεν ευνοήθηκαν από το REBIRTH, ενώ το πρόσφατο πέρασμα του Christopher Priest ήταν αρκετά γρήγορο ώστε να αφήσει κάποιο στίγμα. Υπήρχε, λοιπόν, επιβεβλημένη ανάγκη να υπάρξει μια ανανέωση στο comic. Και ποιος καλύτερος τρόπος για αυτό, από το να το αναλάβει ο Scott Snyder, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και καθολικά αποδεκτούς συγγραφείς της τελευταίας δεκαετίας;
Από τις πρώτες σελίδες, γίνεται φανερό ότι κάτι μεγάλο συμβαίνει εδώ. Με ένα μικρό πρόλογο μόλις δύο σελίδων, ο Snyder μας πετάει κατευθείαν στη δράση καθώς η αρκετά διευρυμένη Justice League δίνει μάχη, ώστε να σταματήσει τα σχέδια του Vandal Savage. Βασικό ρόλο έχει ο Martian Manhunter, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει επιστρέψει στην ομάδα, και ο οποίος συντονίζει τη μάχη, ενώ συγχρόνως αποδεικνύει γιατί αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς χαρακτήρες της DC. Παράλληλα, ο Savage έχει μια βίαιη συνάντηση με τον Lex Luthor, ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει το πιο σκοτεινό μυστικό του, και τη νέα Legion of Doom, η οποία αποτελείται από τους Joker, Cheetah, Black Manta, Sinestro και Gorilla Grodd. Βέβαια, η ουσία της ιστορίας βρίσκεται στο ότι, μετά τα γεγονότα του DARK KNIGHTS: METAL, το Multiverse φαίνεται πως έχει ένα χρόνο ζωής πριν καταστραφεί, ενώ ένας μυστηριώδης “αγγελιοφόρος” που κατέχει όλη την ενέργεια του Source Wall κατευθύνεται στη Γη με άγνωστες διαθέσεις.
Ο Snyder, αρκετά επηρεασμένος από την γραφή του Grant Morrison, ξεδιπλώνει πολλές ιδέες στο πρώτο τεύχος και αποδεικνύει ότι, παρά τις αντιδράσεις μερίδας του κοινού, όσον αφορά στην πολυπλοκότητα του METAL, ο ίδιος συνεχίζει να παράγει φιλόδοξα και πολυσύνθετα comics στα οποία συμβαίνουν πάρα μα πάρα πολλά πράγματα. Η δράση είναι καταιγιστική, ενώ ο συγγραφέας γνωρίζει καλά τη φωνή του κάθε χαρακτήρα, κάτι που γίνεται φανερό από τους διαλόγους και των ηρώων, αλλά και των villains. Παράλληλα, κλείνει το μάτι στους παλιούς φίλους της DC με μικρές fan pleasuring αναφορές, ενώ μέχρι να τελειώσει το τεύχος έχει κάνει σαφές ότι το JUSTICE LEAGUE είναι το σημαντικότερο comic που βγάζει η DC αυτή τη στιγμή και θα πρέπει όλοι να το διαβάζουν.
Ίσως κάποιοι νεότεροι αναγνώστες να δυσκολευτούν να αφομοιώσουν όλα όσα συμβαίνουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το comic μπορεί να είναι αποτρεπτικό για νέους fans. Σε αντίθεση με αρκετούς συναδέλφους του, ο Snyder γράφει παίρνοντας ως δεδομένο ότι αυτό που κάνει απευθύνεται σε ένα νοήμον κοινό που θα καθίσει και θα διαβάσει το τεύχος με μια σχετική προσοχή. Ούτε θεωρώ ότι ο συγγραφέας θα πρέπει κάθε φορά να γράφει ένα comic, αγνοώντας ότι έχει συμβεί στο παρελθόν. Και στην τελική, ζούμε στην εποχή του internet. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να λύσεις ό,τι απορίες έχεις. Ουσιαστικά, το μόνο μου παράπονο έχει να κάνει με το χιουμοράκι στην αρχή του τεύχους, καθώς θεωρώ ότι ήταν λίγο άκυρο με το συνολικό κλίμα και, τέλος πάντων, τα αστειάκια μέσα στη μάχη από όλους τους ήρωες, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, έχουν καταλήξει ένα cliché που έχει κουράσει αρκετά και θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Στο σχεδιαστικό κομμάτι, ο Jim Cheung μας παρουσιάζει την ίσως πιο άρτια δουλειά του, με έντονες επιρροές από τον John Romita Jr., ενώ ο Mark Morales αποδεικνύεται ιδανικός συνοδοιπόρος. Κάθε σελίδα έχει τουλάχιστον ένα σχεδιαστικό στοιχείο που θα τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη, ενώ κάποιες είναι απλά καταπληκτικές. Το ίδιο ισχύει και για την χρωματική παλέτα του Tomeu Morey, η οποία δένει ιδανικά με τα σχέδια των Cheung και Morales.
Το JUSTICE LEAGUE #1 είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ενδιαφέρονται superhero τεύχη που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2018. Με δυνατό κι έξυπνο σενάριο που ξεδιπλώνεται γρήγορα και με ένα πλούσιο, χορταστικό και όμορφο εικαστικό αποτέλεσμα, το comic είναι ό,τι μπορεί να θέλει ένας αναγνώστης από ένα comic της Justice League. Μην κάνετε το λάθος να το προσπεράσετε.