Στον Κόσμο Των Κόμιξ
Μια ενδιαφέρουσα comics-related εκδήλωση έρχεται από 4 Νοεμβρίου στο Βρυσάκι, Χώρο Τέχνης και Δράσης. Πρόκειται για τον κύκλο σεμιναρίων με τίτλο “Στον Κόσμο Των Κόμιξ”, με τους Μαρία Μαλλούχου (θεατρολόγος – ηθοποιός) και τον Ανδρέα Ελματζόγλου (δραματοθεραπευτής). Η διοργανώτρια Μαρία Μαλλούχου, με προθυμία απάντησε στις ερωτήσεις που μας κατατοπίζουν καλύτερα.
Τι ακριβώς πραγματεύονται τα σεμινάρια;
Έχουμε δει τα comics στον κινηματογράφο, άλλωστε και τα δυο αποτελούν ακολουθίες εικόνων. Τί γίνεται, όμως, με το θέατρο; Αρχικός στόχος είναι να δούμε τα comics στο θέατρο. Επιθυμία μας είναι να αναδειχθεί η ουσία της ιστορίας και των ηρώων, σε μια ενιαία παράσταση. Το σεμινάριο καλύπτει το θεωρητικό κομμάτι, το οποίο έχει να κάνει πρώτα με την ιστορία, που συνήθως έχει κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό και πάντα συμβολικό χαρακτήρα. Θα χρησιμοποιήσουμε διάφορα comics και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν το δικό τους υλικό. Οι ήρωες θα αποτελούν τους χαρακτήρες τους οποίους θα αναλύουμε. Τέλος, υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι, το οποίο είναι οι βιωματικές ασκήσεις, που θα συνδέουν τον συμμετέχοντα με την ιστορία και τον ήρωα. Στην επιλογή ενός comic κι ενός αγαπημένου ήρωα, υπάρχει μια προσωπική ταύτιση. Αυτή μπορεί να βγει στην επιφάνεια, να εξεταστεί, να ενεργοποιήσει τον συμμετέχοντα να δει πτυχές του εαυτού του, με αφορμή τα comics.
Θα υπάρχουν θεατρικές ασκήσεις, που θα λειτουργούν ως δράσεις, με συγκεκριμένη κάθε φορά θεματική και με ανάπτυξη της φαντασίας, επηρεασμένες από τις εικόνες των comics, τις αντιδράσεις των ηρώων, τη μεταμφίεση, τη μεταμόρφωση, τα αίτια της αλλαγής. Θα εξετάσουμε το σώμα, το πραγματικό και το σώμα ενός υπερήρωα, τις σχέσεις των ηρώων με τους άλλους χαρακτήρες, τα κίνητρα της αλλαγής.
Θα χρησιμοποιήσουμε αυτοσχεδιασμούς, για να δούμε πώς δημιουργούνται τα panels της ιστορίας και πώς μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας.
Γιατί επιλέχθηκαν τα comics ως πρώτη ύλη; Τί μπορεί να αντληθεί μέσα από αυτά για έναν τέτοιο κύκλο σεμιναρίων;
Τα comics επιλέχθηκαν από μια δική μας ανάγκη έκφρασης. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ιστορίες και να τις συσχετίσουμε με το θέατρο. Είμαστε οπαδοί των comics και τα διαβάζουμε πολλές φορές. Αυτή η συνήθεια και η αγάπη, μας οδήγησαν σε αυτό το σεμινάριο. Θεωρώ ότι είναι κάτι πρωτότυπο. Διαπιστώνει κανείς πώς αυτές οι ιστορίες μπορούν να γίνουν θέατρο. Γνωρίζουμε ότι τα comics είναι πολύ αγαπητά στον κόσμο και αυτό δίνει ένα έναυσμα για την παρακολούθηση του σεμιναρίου. Μην ξεχνάμε ότι τα comics είναι ένας τρόπος να δει κανείς την πραγματικότητα με χιούμορ, με φαντασία, σε άλλες διαστάσεις, πολυεπίπεδα και με πολλές ανατροπές. Είναι ένας τρόπος να νομίζει ο καθένας μας ότι θα μπορούσε να είναι ο ήρωας που λατρεύει και ένας τρόπος να επιθυμεί να μπορούσε να δράσει, όπως ο ήρωας που αγαπά. Eίναι πάντα επίκαιρα, γιατί αντλούν τις θεματικές τους από την σύγχρονη εποχή, ενώ κάποιες φορές είναι πιο μπροστά κι από την εποχή, μας δίνουν τροφή για σκέψη. Το φανταστικό στοιχείο, ο συμβολισμός και η μεστότητα των διαλόγων, είναι τα βασικά συστατικά που θα εξεταστούν θεωρητικά και πρακτικά στο σεμινάριο.
Λέτε ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου σεμιναρίων ακολουθεί θεατρική παράσταση, αυτή θα γίνει από τους μετέχοντες στα σεμινάρια; Η παράσταση θα βασίζεται σε κάποιο comic;
Ο κύκλος του σεμιναρίου θα κλείσει με μια παράσταση βασισμένη σε υλικό από comics. Θα πραγματοποιηθεί στο Βρυσάκι, όπου φιλοξενείται το σεμινάριο. Πέρυσι, στον ίδιο χώρο, με το σεμινάριο “Την Ιστορία Θα Αλλάξω Και Μια Καινούργια Θα Φτιάξω”, είχαμε χρησιμοποιήσει παραμύθια και μύθους ως πρώτη ύλη. Στο τέλος, προέκυψε ένα καινούργιο παραμυθόδραμα. Επιμελήθηκα τη δραματοποίηση και τη σκηνοθεσία, και πραγματοποιήθηκε μια υπέροχη παράσταση. Φέτος, θα μαζέψουμε το υλικό από τα comics και στο τέλος θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο, που θα γίνει παράσταση. Αν κάποιος από τους συμμετέχοντες δεν θέλει να παίξει ως ηθοποιός, μπορεί να συμμετέχει με άλλη ιδιότητα. Σημασία θα έλεγα πως έχει το ταξίδι, η πορεία που θα διανύσουμε μέχρι το τέλος του σεμιναρίου, γιατί πράγματι θα είναι γεμάτη γνώση και γέλιο.