Whatever Happened To The World Of Tomorrow?
Η Ιστορία
Με αφετηρία το New York’s World Fair του 1939, γινόμαστε μάρτυρες δυο παράλληλων γεγονότων. Από τη μία, οι τεχνολογικές εξελίξεις εντός ενός πλαισίου τεσσάρων δεκαετιών, σχετικές πάντα με την πρόσβαση του ανθρώπινου είδους στο διάστημα, και από την άλλη, η σχέση μεταξύ ενός νεαρού αγοριού με τον πατέρα του. Παράλληλες πορείες, ταραχώδεις και με σκαμπανεβάσματα, καθώς η μια αντανακλάται στην άλλη, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς κάθε δεκαετίας που διανύουν.
Τι Μας Άρεσε
Ανοίγοντας τις πρώτες σελίδες του WHATEVER HAPPENED TO THE WORLD OF TOMORROW?, εντύπωση δεν κάνει μόνο η πεντακάθαρη, οικονομική και ουσιώδης γραμμή του Brian Fies, αλλά και ο άνεμος αισιοδοξίας που διαχέεται από αυτές, παρά την απορία στην κατάληξη του τίτλου του. Οι ενθουσιώδεις προσδοκίες για ένα μέλλον τεχνολογικής υπεροχής και των δυνατοτήτων του, όπως εκφράζονταν στα τέλη της δεκαετίας του 1930, διαποτίζοντας διαπεραστικά και την επόμενη, σύντομα παραχωρούν την θέση τους στο ψυχροπολεμικό κλίμα φόβου που κυριάρχησε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολουθεί η αφελής αισιοδοξία της δεκαετίας του 1960, με την πρόσβαση στο διάστημα, πριν αυτή καταλήξει στον κυνισμό των 70s, με τις ελπίδες να έχουν κρυφτεί πλέον. Κάθε δεκαετία έχει τον δικό της χαρακτήρα, εντός ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου, με τις αναπόφευκτες επιδράσεις του στη σχέση μεταξύ της αμερικανικής κοινωνίας και των ονείρων για φυγή από το περιορισμό της βαρύτητας του πλανήτη μας.
Ταυτόχρονα, όμως, η σχέση μεταξύ πατέρα και γιου είναι αυτή που βρίσκεται στο επίκεντρο, δίνοντας την απαραίτητη ανθρώπινη καρδιά του comic. Με τη χρήση ενός απλού τρικ, που καταρρίπτει οποιαδήποτε ορθολογική προσέγγιση, οι δυο αυτοί χαρακτήρες παραμένουν ανέγγιχτοι από την φυσιολογική φθορά του χρόνου. Το 1939, ο γιος δεν είναι παρά ένα παιδί, ενώ 40 χρόνια μετά, είναι μόλις έφηβος. Η αυθαίρετη αυτή προσέγγιση στο χρόνο επιτρέπει στα γεγονότα να συμβαδίσουν, καθώς γινόμαστε μάρτυρες της συνεχούς αλλαγής των αισθημάτων και τον ιδεών του νεαρού αγοριού. Τόσο για τα όνειρα για το διάστημα, όσο και για τη σχέση του με τον πατέρα του. Παράλληλες σχέσεις, που επιτρέπουν την σταδιακή είσοδο του στον κόσμο των ενηλίκων.
Τέλος, εμβόλιμα στις σελίδες, γίνονται διαλείμματα, με την παρουσίαση του φανταστικού, όχι αξιολογικά αλλά με την έννοια του μη υπαρκτού, comic SPACE AGE ADVENTURES. Ο τίτλος του και μόνο, φανερώνει το περιεχόμενο του σε μεγάλο βαθμό, όπου πρωταγωνιστούν avatars των πρωταγωνιστών της ιστορίας σε superhero περιπέτειες, φυσικά, με τεχνολογικό χαρακτήρα. Το κάθε τεύχος ακολουθεί το zeitgeist της κάθε χρονικής περιόδου που υποτίθεται ότι εκδόθηκε, τόσο σε ύφος όσο και σε χαρτί και ποιότητα εκτύπωσης, αλλά και μέχρι και την αναπαραγωγή υπαρκτών διαφημίσεων της εκάστοτε εποχής. Φυσικά, ο σκοπός του είναι να συμπληρώσει την αφήγηση.
Τι Δε Μας Άρεσε
Ίσως η υπέρμετρη αισιοδοξία που αποπνέει το WHATEVER HAPPENED TO THE WORLD OF TOMORROW? να ξινίσει κοινό που θεωρεί ότι η τεχνολογική εξέλιξη, και δη αυτή που κοιτάζει προς τα άστρα, δεν διασφαλίζει την ουσιαστική ευημερία του ανθρώπινου είδους, εφόσον υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα, για τα οποία δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια λύση. Δεν κρύβω ότι αυτή η άποψη δεν απέχει ιδιαίτερα από την δική μου.
Συνολική Εκτίμηση
Το πόνημα του Brian Fies προσεγγίζει το θέμα του, προσφέροντας τρεις παράλληλες αφηγήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται. Αποτέλεσμα είναι ένα φιλόδοξο graphic novel, ελαφρώς εγκεφαλικό στη δόμηση του, δίχως σε καμία περίπτωση να κουράζει, αλλά με ουσιαστικό ανθρώπινο χαρακτήρα και καρδιά. Ευαίσθητες ισορροπίες, σε ένα έργο με ξεκάθαρη θέση, που παρά τις διάφορες μεταπτώσεις, καταφέρνει να τις διατηρήσει μέχρι το τέλος.
Παράλληλες Προτάσεις
Η προσφορά του Brian Fies στο κόσμο της 9ης Τέχνης δεν είναι πλούσια, όμως είναι αξιοσημείωτη. Το συγκινητικό MOM’S CANCER αξίζει της προσοχής σας, όπως και τα webcomics του, THE LAST MECHANICAL MONSTER και A FIRE STORY.