Οδηγός Αποθήκευσης Comics
Ναι, το παραδέχομαι! Όσο απολαμβάνω την ανάγνωση των comics (όχι όλων φυσικά, κάποια είναι απαίσια…), άλλο τόσο απολαμβάνω το να τα τακτοποιώ, να τα βάζω στις σακουλίτσες τους, να τα καμαρώνω στα ράφια. Είναι μια σχέση που θυμίζει τον Θείο Σκρουτζ και τα λεφτά του. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι συλλέκτες με καταλαβαίνετε. Η σωστή αποθήκευση και παρουσίαση της συλλογής (θα πρέπει) να είναι κύριο μέλημα κάθε συλλέκτη που σέβεται τον εαυτό του.
Εδώ και ένα χρόνο, μετά από μία μετακόμιση σε ένα νέο διαμέρισμα, για πρώτη φορά έχω την ευκαιρία και το χώρο (το βασικότερο) για να “παρουσιάσω” τη συλλογή μου, όπως εγώ τη θέλω. Αν και το… project είναι ακόμη εν εξελίξει, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου και κάποιες προτάσεις, που πιθανόν να βρείτε χρήσιμες.
Προφανώς, τίποτε από αυτά δεν είναι κάτι καινούριο ή ριζοσπαστικό. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε; Οπότε πολλοί από εσάς είναι πιθανόν να θεωρείτε αυτονόητα αυτά που θα γράψω, ή να έχετε βρει κάποια ακόμα καλύτερη λύση. Με χαρά ήθελα να διαβάσω τις δικές σας εμπειρίες.
Comic Books
“Σώπα ρε Ξύδη! Εσένα περιμέναμε να μας πεις ότι θα βάζουμε τα comics μας σε σακουλίτσες με χαρτονάκια”! Μη βαράτε, ρε παιδιά. Προφανώς το 99% όσων διαβάζουν αυτό το άρθρο το γνωρίζουν ήδη αυτό. Το θέμα είναι τι κάνουν μετά; Τα βάζουν σε κάποιο long ή συνηθέστερα short box, προφανώς. Αυτό που θα σας πω εγώ είναι ότι θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα γνωστά και εντελώς βαρετά λευκά κουτιά!
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα κουτιά με comics artwork κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πραγματικά υπέροχα. Δείτε, για παράδειγμα, κάποια τέτοια κουτιά που έχω σε έναν τοίχο μου.
Δεν είναι πολύ όμορφο το αποτέλεσμα; Σκεφτείτε τώρα να ήταν λευκά κουτιά μπροστά από έναν λευκό τοίχο. Το δωμάτιο θα έμοιαζε με αποθήκη και το θέαμα θα ήταν αντιαισθητικό. Από την εμπειρία μου, είναι κάτι που τραβάει πολύ την προσοχή των ατόμων που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τα comics και αποσπά ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια.
Ταυτόχρονα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το ανάλογο artwork για να αποθηκεύσετε τα αντίστοιχα comics. Έτσι, στα κουτιά Spider-Man, μπορείτε να τοποθετήσετε τα Spider-Man comics. κάνοντας μια πιθανή αναζήτηση κάποιου τεύχους, πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επισκεφθείτε το αγαπημένο σας κομιξάδικο, ζητήστε να σας δείξουν τι κουτιά έχουν διαθέσιμα.
Trades, Hardcovers & Omnibuses (Omnibi? Omniboo?)
Οι collected editions αποτελούν, εδώ και αρκετά χρόνια, το μεγαλύτερο κομμάτι της συλλογής μου. Κάθε μήνα, λοιπόν, μαζεύονται αρκετοί τόμοι που αναζητούν ένα φιλόξενο ράφι. Προφανώς, κάθε βιβλιοθήκη μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη, όμως, η λύση που έχω επιλέξει εγώ έχει όνομα και αυτή είναι η Billy της IKEA. Δεν θα έπρεπε να είναι και μεγάλη έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, το δημοφιλέστερο προϊόν της εταιρείας (που να τονίσω ότι δε με έχει πληρώσει για να αναφέρω τα προϊόντα της).
Οι βιβλιοθήκες Billy έχουν κάποια χαρακτηριστικά, που τις κάνουν ιδιαίτερα κατάλληλες για τα comics. Κατ’ αρχάς, το μέγεθος των ραφιών (αν τα τοποθετήσεις ισοϋψώς) είναι ιδανικό για τη συντριπτική πλειονότητα των collected editions, με μηδαμινό χαμένο χώρο. Επίσης, χωρίς να αλλάξει η διαρρύθμιση, μπορούν να συνυπάρχουν διάφορα format, από ένα απλό trade μέχρι ένα θηριώδες omnibus. Αν, δε, προτιμάτε, κυρίως, τα, μικρότερα format (manga, για παράδειγμα), θα μπορέσετε να χωρέσετε και κάποιο επιπλέον ράφι.
Το θέμα του βάρους είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα comics είναι, συνήθως, πολύ βαρύτερα από τα περισσότερα βιβλία. Έχω διαβάσει, κατά καιρούς, κάποια σχόλια από συλλέκτες που παρατήρησαν τα ράφια των Billy βιβλιοθηκών να λυγίζουν, μετά από χρόνια, κάτι που τους έκανε να στραφούν σε άλλες, πιο στιβαρές, λύσεις. Προσωπικά, δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και σε ράφια που φιλοξενούν πάνω από δέκα omnibus. Για καλό και για κακό, πάντως, θα σας συμβούλευα να τοποθετείτε τις βαρύτερες εκδόσεις στο χαμηλότερο ράφι.
Ένα τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, πλεονέκτημα της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης, είναι ότι έχει σχετικά μικρό βάθος και δεν “βαραίνει” τον τοίχο, ούτε “κλείνει” τον χώρο.
Comic Strip Collections
Καλή και χρυσή η Billy, αλλά το τελευταίο πλεονέκτημα (το ότι δεν έχει μεγάλο βάθος) γίνεται μπούμερανγκ και μετατρέπεται σε μεγάλο μειονέκτημα για μια άλλη κατηγορία comics, τα comic strips.
Η έκρηξη των collected editions τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στο προσκήνιο (και στα ράφια μας) πολλά κλασικά newspaper comic strips, που χρόνια ονειρευόμασταν να αποκτήσουμε. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των collected editions έχει τελείως διαφορετικό format από αυτό των comic books, όντας landscape και όχι portrait. Πρέπει, λοιπόν, να βρεις μια βιβλιοθήκη με αρκετό βάθος για να χωράνε αυτές οι εκδόσεις. Προφανώς, εάν φτιάξετε μια βιβλιοθήκη κατά παραγγελία, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, ψάχνετε μια έτοιμη (και φθηνότερη) λύση, υπάρχει η βιβλιοθήκη Hemnes, επίσης από τα IKEA.
Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη με μεγαλύτερο βάθος από τη Billy (αλλά, γενικά, αρκετά ακριβότερη, όταν συγκρίνουμε παρεμφερείς διαστάσεις), η οποία μπορεί να χωρέσει αρκετά από τα comic strips hardcovers. Προσωπικά, με καλύπτει, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολλούς τέτοιους τόμους. Είναι πιθανό κάποια format να μη χωράνε ούτε σε αυτή, οπότε καλό θα ήταν να το ψάξετε πρώτα με μεγαλύτερη προσοχή. Για παράδειγμα, το 300 HC (μια από τις πιο “άβολες” εκδόσεις που έχω στη συλλογή μου) δεν χωράει ούτε στη Hemnes.
European Albums
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα (που έλεγε και μια παλιά εκπομπή) και comics δεν είναι μόνο τα αμερικανικά. Ειδικά στη χώρα μας, που υπήρξε, τις προηγούμενες δεκαετίες, μεγάλη έκθεση στα ευρωπαϊκά comics, δύσκολα θα βρεις σπίτι αναγνώστη και συλλέκτη comics, χωρίς μια μεγάλη στοίβα από albums ASTERIX, LUCKY LUKE και TINTIN. Τα albums αυτά ήταν, σχεδόν αποκλειστικά, softcover, κάτι που κάνει την τοποθέτησή τους σε ράφια έναν μικρό εφιάλτη, καθώς από ένα σημείο και μετά, θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν μπορούν να σταθούν όρθια. Η λύση είναι πολύ απλή και προφανής, για όσους κάνουν δουλειά γραφείου, ή έχουν συλλογή από περιοδικά (π.χ. αυτοκινήτου), και λέγεται θήκη περιοδικών.
Πολύ πρακτικό, έτσι δεν είναι; Θα τα βρείτε σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία (πιθανότατα και στα κακά), σε διάφορες ποιότητες και σχέδια. Προτιμήστε να είναι φτιαγμένα από σκληρό χαρτόνι και, αν είστε ιδιαίτερα μερακλήδες, μπορείτε να τυπώσετε αυτοκόλλητες ετικέτες με τα αντίστοιχα logos ή χαρακτήρες, και να τα κολλήσετε στις ράχες, για ακόμη πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Και κάπου εδώ τελειώσαμε. Ελπίζω να βρήκατε κάτι από όλα αυτά χρήσιμο. Αν έχετε κάποια απορία που δεν καλύφθηκε ή έχετε να προτείνετε κάποια καλύτερη λύση, μοιραστείτε τη μαζί μας στα σχόλια.
Για να δούμε, τώρα, πού στο καλό θα βάλουμε τις γιγαντιαίες ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΘΕΡ ΑΡΚΡΑΪΤ…