Thor By Walter Simonson
Ιστορία
Στην αρχή, όλα μοιάζουν φυσιολογικά στην καθημερινότητα του Thor – ζει ως o Dr. Donald Blake στη Γη, ο Loki συνεχώς συνωμοτεί εναντίον του και ο Odin είναι ακόμη βασιλιάς. Πολύ σύντομα, όμως, ένας νέος “παίχτης” θα παρουσιαστεί στο προσκήνιο, ονόματι Beta Ray Bill, με τον οποίο ο Thor θα συμμαχήσει έναντι του Surtur. Αργότερα, ο πρωταγωνιστής θα μεταμορφωθεί σε βάτραχο, θα ξαναπαλέψει με τον Jormungand, θα βιώσει ένα Asgard χωρίς τον πατέρα του και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αδερφή του, στα άδυτα της κολάσεως.
Τι Μας Άρεσε
Από τα πρώτα κιόλας τεύχη, ο συγγραφέας δείχνει ότι επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό για τους αναγνώστες του THE MIGHTY THOR. Μπορεί τα κατατόπια να είναι ίδια και γνώριμα, αλλά οι αλλαγές είναι πολλές και δραστικές. Από την εμφάνιση του Beta Ray Bill μέχρι το φινάλε του τελευταίου arc, “Journey into Mystery”, οι ιστορίες αφήνουν πίσω τους την Silver Age και αντλούν τη θεματική τους από τη σκανδιναβική μυθολογία, καθώς και την μοντέρνα προσέγγιση των 80s. Αυτό το blend μαγείας και επιστήμης, συνοδεύει τον χαρακτήρα μέχρι και σήμερα (ακόμα και στις ταινίες του!) και ο λόγος είναι ότι παντρεύει, με έναν ιδανικό τρόπο, την ιδιοσυγκρασία, την προέλευση, αλλά και το ύφος, σε βαθμό που είναι σήμα κατατεθέν για τον ίδιο.
Το cast όλης της σειράς είναι ιδιαίτερα ευρύ και ο Simonson καταφέρνει να προετοιμάζει πάντοτε τις επικές διαμάχες που διαδραματίζονται συχνά-πυκνά στο comic, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η δράση δεν είναι καθηλωτική. Ο Destroyer, η Hela, ο Loki και ο Mephisto είναι μόνο μερικοί από τους διακεκριμένους αντιπάλους του Thor και ο συγγραφέας “χτίζει” κάθε φορά μια μυθική πλοκή γύρω από αυτούς, προτού περάσει σε μια εκρηκτική μάχη. Υπάρχει μια ξεκάθαρη εξέλιξη του Odinson, και όχι μόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του run, με highlight την κατάργηση της Donald Blake περσόνας, σε συνδυασμό με την παρουσίαση του Sigurd Jarlson ως νέο secret identity.
Δεν είναι, παρ’ όλ’ αυτά, μόνο η υπόθεση και η δράση που κερδίζουν τον αναγνώστη. Όπως πάντα, οι διάλογοι του Thor έχουν μια σαιξπηρική – αγγλοσαξονική επιρροή, όμως εδώ ο λόγος γίνεται ακόμα πιο θεατρικός, που όμως δικαιολογείται με βάση τον μύθο πίσω από τα άτομα. Αξιοσημείωτο είναι το χιούμορ που διέπει τα 40+ τεύχη του run, πάντοτε λεπτό και ανάλαφρο, προσδίδει έναν ανεπαίσθητο κωμικό χαρακτήρα, που αποσυμφορεί κάπως τις πιο δραματικά φορτισμένες σκηνές και εξανθρωπίζει τους, κατά τα άλλα, θεϊκής προέλευσης πρωταγωνιστές.
Με τις ξεκάθαρες Kirbικές επιρροές του, ο Simonson σχεδιάζει το μεγαλύτερο μέρος του run με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μη δίνοντας μεγάλη σημασία στην τήρηση των αναλογιών, επικεντρώνεται στο να αποδώσει το fantasy epic στοιχείο, με έντονες λεπτομερείς γραμμές, τονίζοντας πάντα το “larger than life” στα panels. Οι σκηνές έχουν μια ξεχωριστή δυναμική και σε συνδυασμό με την ανοιχτή παλέτα χρωμάτων, δημιουργούν μερικά από τα ωραιότερα στιγμιότυπα στα comics του Thor.
Τι Μας Ενόχλησε
Ίσως το βασικό (και μοναδικό κατά την άποψή μου) αρνητικό που έχει το run, είναι ότι από ένα σημείο και μετά, ο Sal Buscema αναλαμβάνει το artwork. Αυτό δεν είναι ακριβώς πρόβλημα και ο Buscema δεν είναι διόλου κακός σχεδιαστής, απλά… δεν είναι Simonson και λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο που παρουσιάζεται σε αυτά τα τεύχη, αυτό λέει πολλά. Ευτυχώς, σε κάποια καίρια σημεία, προς το τέλος, ο Simonson ξαναπαίρνει τα ηνία για ένα-δύο panels, αλλά όταν το απίστευτα υψηλό επίπεδο που μας είχε συνηθίσει το comic, αρχίζει και πέφτει, δημιουργεί μια περίεργη “γεύση” στον αναγνώστη.
Συνολική Εκτίμηση
Το THOR του Simonson είναι τόσο μια οδύσσεια του διαστήματος (pun intended), όσο και προσωπική και ανθρώπινη ιστορία, συγκεράζοντας δύο σημαντικές πτυχές, που μέχρι και σήμερα αποτελούν πρόκληση για το comic. Για κάποιους, ήταν η πρώτη επαφή με τον Thor, για άλλους το σημείο που, επιτέλους, συμπάθησαν τον χαρακτήρα, ενώ για τον ήρωα, ήταν και είναι το σημαντικότερο και το πιο αντιπροσωπευτικό run, αλλάζοντας καταλυτικά την πορεία του στη βιομηχανία των comics!
Παράλληλες Προτάσεις
Μερικές από τις καλύτερες δουλειές του Simonson θα τις βρείτε στα FANTASTIC FOUR, ORION, ROBOCOP VS TERMINATOR (σε συνεργασία με τον Frank Miller), MANHUNTER (ιστορίες στο DETECTIVE COMICS, σε συνεργασία με τον Archie Goodwin) και στο STAR SLAMMERS. Για όσους θέλουν λίγο περισσότερο God of Thunder στη ζωή τους, το ιστορικό run των Lee/Kirby είναι απλά απαραίτητο, ενώ αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις αρχές του run του J. Michael Straczynski, καθώς και στο THOR: GOD OF THUNDER.