Heroes Dutch Comic Con 2019
Μόλις τρεις ώρες μακριά από τη πόλη των Βρυξελλών και μισή ώρα από το Άμστερνταμ, βρίσκεται η Ουτρέχτη, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες πόλεις της Ολλανδίας, όπως υποστηρίζουν ντόπιοι και επισκέπτες. Δεν ξέρω αν θα φανεί τόσο αξιόλογη στα μάτια όλων, όμως αναμφισβήτητα έχει έναν αρκετά δυναμικό, νεαρό πληθυσμό, που κατά χιλιάδες έσπευσε να επισκεφτεί το Ολλανδικό Comic Con, που διοργανώθηκε στην πόλη το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.
Σε μια βιομηχανική περιοχή με κτίρια διαφορετικής αρχιτεκτονικής και εργοστάσια, δίπλα σε ένα εντυπωσιακότατο τζαμί, βρήκαμε το πλήθος των επισκεπτών να μετακινείται προς ένα ορθογώνιο κτίριο, ελάχιστα ενδιαφέρον εξωτερικά, στο οποίο διοργανωνόταν το convention. Εκατοντάδες οικογένειες και παιδιά, όλοι ντυμένοι ανάλογα με τον αγαπημένο τους χαρακτήρα, συνωστίζονταν στην είσοδο. Το κρύο υποφερτό, ο ουρανός καθαρός και η μυρωδιά της εντελώς νόμιμης μαριχουάνας μας συνόδεψε, μέχρι που μεταφερθήκαμε στο εσωτερικό του κτιρίου, περνώντας από ατέλειωτους διαδρόμους, όπου δεν έλειπαν τα σιντριβάνια και οι διάφορες προσπάθειες καλλωπισμού του εσωτερικού. Κανείς, όμως, δεν νοιαζόταν, αφού η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στους εντυπωσιακούς cosplayers, που ξεκουράζονταν ή έβγαζαν φωτογραφίες.
Μετά από αρκετά λεπτά, φτάσαμε στην είσοδο της διοργάνωσης, όπου φυσικά όλοι μιλούσαν τέλεια αγγλικά, πήραμε τα βραχιολάκια μας και εισήλθαμε σε έναν άλλο κόσμο. Φανταστείτε έναν χώρο τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτόν που στεγάζει το AthensCon, όπου μπορείς να παίξεις video games, να ανεβείς μέσα σε μοντέλα αεροπλάνων, να επισκεφτείς το κέρινο χωριό των Who, να αγοράσεις ό,τι μπορείς να φανταστείς, από σπαθιά μέχρι μαξιλάρια με χαρακτήρες από anime. Το Star Wars είχε τη τιμητική του, με πλήθος cosplayers, props και σκηνικά, που μετέφεραν τον επισκέπτη σε ένα μακρινό γαλαξία. Υπήρξε προωθητικό υλικό για τη νέα ταινία της DC, BIRDS OF PREY, όπου τέσταρες τη δύναμή σου χτυπώντας ένα μεγάλο σφυρί και κέρδιζες μια αφίσα της ταινίας. Άλλες μεγάλες εταιρείες που διαφήμιζαν τα προϊόντα τους ήταν η Nintendo, η Fox, το Netflix, κ.α.
Το artists alley είχε να παρουσιάσει εξαιρετική και καινοτόμα δουλειά, όσον αφορά στο γραφικό σχέδιο σε αφίσες και κάρτες, αλλά comics δεν υπήρχαν πουθενά! Αργότερα, συνειδητοποιήσαμε ότι παζάρι comics βρισκόταν σε άλλο σημείο, κοντά στους καλεσμένους κομίστες και writers, που τους είχαν τοποθετήσει σε μια γωνία, μακριά από τα πολλά φώτα και τη φασαρία. Ταλαιπωρηθήκαμε μέχρι να εντοπίσουμε τον Kurt Busiek, ώσπου ρωτήσαμε κάποιον από τους συμπαθέστατους, εξυπηρετικούς και γνώστες εθελοντές της διοργάνωσης. Ο ίδιος ο Busiek ήταν εξαιρετικά συμπαθής και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση. Αναφορικά με τους αγαπημένους του χαρακτήρες από τα comics, κατονόμασε τον Hawkeye, λόγω του αγώνα του να σταθεί αντάξιος σε μια ομάδα που περιλαμβάνει άτομα σαν τον Thor και τον Captain America, και τον Hal Jordan. Για τον τελευταίο, είχε πολλά να πει και μίλησε με πολύ αγάπη για τον πιλότο, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Batman που σκέφτεται μονίμως σχέδια για το μέλλον, αντιδρά περισσότερο με το ένστικτό του και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι προσφορές στα comics, όταν κατάφερνες να τα εντοπίσεις, ήταν εξαιρετικές, πολλές φορές αγγίζοντας τιμές Ελλάδας σε μια κατά τα άλλα πολύ πιο ακριβή χώρα. Το convention είχε τα ακριβότερα hot dogs που έχω φάει στη ζωή μου (6,50 ευρώ για ένα λουκάνικο σε ψωμάκι με λίγη κέτσαπ και τριμμένα κρεμμύδια), αλλά ανάμεσα στον χαμό και την πληθώρα αντικειμένων, μπορούσε κανείς να βρει και διαμαντάκια, αν αφιέρωνε αρκετό χρόνο. Η καινούργια μου τσάντα, με τον Superman, έκανε μόλις 5 ευρώ.
Η σκηνή με τους cosplayers που διαγωνίζονταν, ανυψωμένη από το πλήθος και με διαφορετικό φωτισμό, ανάλογα με τις ανάγκες της παρουσίασης, ήταν χάρμα οφθαλμών και λογικό επακόλουθο ενός καλού budget. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τα cosplay που δεν διαγωνίζονταν και απλά περνούσαν από μπροστά σου στις γιγάντιες αίθουσες, ήταν εντυπωσιακότερα από αυτά της σκηνής, αλλά και ιδιαίτερα ευφάνταστα, καθώς βρήκαμε cosplayers που είχαν ντυθεί “φάντασμα του κομουνισμού”, “εργάτες της Ανατολικής Γερμανίας, πριν τη πτώση του τείχους” και Scooby Doo, δίπλα στα πιο συμβατικά Ariel, Captain America και Daenerys Targaryen. Διασκεδαστικό, επίσης, ήταν ότι αρκετοί κουβαλούσαν τσάντες που περιείχαν memes, τις οποίες και άνοιγαν μπροστά σε ανίδεους περαστικούς.
Με λίγα λόγια, βρεθήκαμε σε ένα party της pop κουλτούρας, σε μια χώρα που πιθανόν να μην αγαπά τα comics τόσο όσο άλλες, επιλέγοντας να δώσει περισσότερο βάρος στα video games, τις σειρές και τις ταινίες. Μολαταύτα, δεν ήταν μια άσχημη εμπειρία, αν και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να νοηθεί ως φεστιβάλ comics, δεδομένου ότι αυτά δεν είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως συχνά συμβαίνει σε conventions του είδους.
Επίσης, είναι εμφανές ότι τα εν λόγω Cons, αποτελούν μικρές ή μεγάλες αποθεώσεις του καταναλωτισμού και λειτουργούν ως εντυπωσιακές αγορές για τα επονομαζόμενα nerds, geeks και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη pop culture. Ο καθένας, ανάλογα με τα γούστα και τα πιστεύω του, είναι ελεύθερος να επιλέξει αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό και κατά πόσο επηρεάζει τα ίδια τα comics και τα μικρότερα φεστιβάλ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλα Cons στο μέλλον και ακόμα περισσότερα αφιερώματα σε αυτά.