Top 50 Newspaper Comic Strips
Prince Valiant
1937-1970Writer/ArtistHal FosterKing Features SyndicateO Terry Pratchett είχε πει κάποτε “stories of imagination tend to upset those without one.” Ίσως το είχε εμπνευστεί διαβάζοντας μικρός το έπος του Hal Foster, το οποίο λέγεται PRINCE VALIANT και ο προτελευταίος Βρετανός αυτοκράτορας το χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη συνδρομή των τελευταίων εκατό ετών στην Αγγλική λογοτεχνία.
Ο Harold Rudolf Foster γεννήθηκε στη Νέα Σκωτία του Καναδά και το 1928 έκανε δυναμικό μπάσιμο στα περιπετειώδη comic strips, με το TARZAN, που βασιζόταν στις νουβέλες του Edgar Rice Burroughs. Μετά από μερικά χρόνια, βαρέθηκε να δουλεύει σε μία διασκευή και αποφάσισε να προχωρήσει σε μια δική του δημιουργία. Έτσι, το 1937, ξεκίνησε ένα νέο strip, που το τιτλοφόρησε αρχικά DEREK, SON OF THANE. Αργότερα, το άλλαξε σε PRINCE ARN και τελικά ο υπεύθυνος της King Features το μετονόμασε σε PRINCE VALIANT.
Η ιδιαιτερότητα του strip ήταν πως κάθε καρέ ήταν κυριολεκτικά μια ζωγραφιά, ενώ η αφήγηση παρέμεινε να θυμίζει εικονογραφημένο παραμύθι, χωρίς ούτε ίχνος από κομιξικό μπαλονάκι. Η τέλεια χρυσή τομή ανάμεσα στην εικονογράφηση και το βιβλίο. Η ιστορία διαδραματίζεται στην εποχή του Βασιλιά Αρθούρου, κάπου μετά το 450 μ.Χ. και ο Val είναι ένας πρίγκιπας από την Thule. Η ιστορία αρχίζει με τον πρίγκιπα να περνάει δραματικά παιδικά χρόνια, θυμίζοντας ελαφρώς CONAN THE BARBARIAN, όμως μετά πηγαίνει στο Camelot, όπου και χρίζεται ιππότης της Στρογγυλής Τραπέζης και κάπως έτσι ξεκινάει τα περιπετειώδη ταξίδια του σε όλη την οικουμένη, τα οποία ξεχειλίζουν από επική φαντασία, αλλά και ιστορικό δράμα, δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο κράμα.
Ο Hal Foster συνέχισε το strip μέχρι το 1970, όπου δυστυχώς άρχισε να αποσύρεται, λόγω αρθρίτιδας. Έτσι, ξεκίνησε μία μεταβατική περίοδος, με αρκετούς guests, όπως ο Wally Wood, μέχρι να αναλάβει τελικά ο John Cullen Murphy, ο οποίος θα το “κουβαλήσει” μέχρι το 2004, όποτε και θα το αναλάβει ο Gary Gianni, σε σενάριο Mark Schultz. Το 2012, τη σχεδιαστική σκυτάλη πήρε ο Thomas Yeates, ο οποίος το συνεχίζει μέχρι και σήμερα!
Η επιρροή που άσκησε ο “Πρίγκιπας Βάλιαντ”, όπως τον μάθαμε και στην Ελλάδα μέσω Modern Times και Star Channel, λίγο πριν το millennium, ήταν καθολική και αδιαμφισβήτητη, ενώ το strip μνημονεύεται ακόμα και από δημιουργούς άλλων genres, όπως ο Carl Barks. Ο Hal Foster έλαβε δεκάδες βραβεία, μπήκε στο Hall Of Fame των Eisner και Shuster Awards και της Society Of Illustrators, ενώ στα 73 του, έγινε μέλος της Great Britain’s Royalty Society Of Arts, ξεπερνώντας πλέον τα όρια της ηπείρου στην οποία γεννήθηκε.
Αν θέλετε να γευτείτε τη μοναδική μαγεία του πιο θαραλλέου πρίγκιπα των comic strips, η Fantagraphics πρόσφατα ολοκλήρωσε την έγχρωμη επανεκτύπωση του run του Foster σε 18 σκληρόδετους τόμους, ενώ σκοπεύουν να συνεχίσουν και με τους επιγόνους. Το ongoing comic strip του πρίγκιπα μπορεί να βρεθεί και online.